Metal alerjisi nedir?
Metal alerjisi kısaca, metalin tende değdiği bölgede kaşınmaya, kızarıklığa ve ilerlemiş evrelerde su toplamaya kadar varan reaksiyonlara sebep olduğu bir tür alerjidir. Özellikle bayanlarda, bijüteri adı verilen metalden yapılma takıları kullanması ile kendini belli eder. Kemer tokasının yine değdiği bölgede alerjik reaksiyon vermesi de sıklıkla görülen bir başka sonuçtur.
Metalden yapılma takılar kullanıldığında, özellikle ter, ısı gibi reaksiyonun hızını ve şiddetini artıran etmenlerin de devreye girmesi ile tende ilk etapta aşırı derecede kaşınma, kaşıma sonucu kızarıklık ve daha ileriki evrelerde de sulanma, pul pul dökülme gibi alerjik reaksiyonların görülmesi durumudur. İlk ve en etkili çözüm olarak metalden yapılma eşyaların kullanılmaması önerilmektedir. Ancak, kemer gibi zorunlu aksesuarların kullanılması gerekliliği, bayanların bijuteriye olan düşkünlüğü gözönüne alındığında bu önerinin uygulanabilirliği çok fazla olmamaktadır.
Takıların sahte metalden ziyade altın, gümüş ve platin gibi değerli madenlerden seçilmesi bir başka tedbir olabilir. Metalin tene değmesini engelleyici, kemerde olduğu gibi, bir giysi giyilmesi de yararlı olabilir.
Takıların renksiz bir cila ile kaplanarak kullanılması da yine etkili tedbirlerden biridir. Reaksiyon başlayıp kaşınma hissedildiğinde mümkünse reaksiyona sebebiyet veren metalin tenden uzaklaştırılması, olabildiğince kaşıma yapılmadan hafif parmak darbeleri ile kaşıntının giderilmesine çalışılması yararlı olacaktır. Zira, reaksiyonun şiddetini artıran kaşıma eylemidir.
Tüm bu basit tedbirlerden çok daha önemlisi tabiki vakit kaybetmeden bir dermatolog (cildiye uzmanı) ile görüşülerek medikal anlamda kullanılabilecek ajanlardan da yararlanılması en doğru çözümlerden biri olacaktır.
Alerjik rahatsızlıkların tümünde en kesin çözüm alerjiye sebebiyet veren etmenin ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Ancak bu her zaman mümkün olamamaktadır. Bu sebeple alerjik reaksiyonun türüne göre önleyici tedbirlerin alınması, reaksiyonun şiddetini azaltıcı hatta belki yok edici medikal ajanların yanımızda bulundurulması ve gecikmeden zamanında kullanılması alınabilecek tedbirlerin başlıcalarıdır.