Metronom nedir?
Metronom, müzikte, belli bir tempoda sabit ritm elde edebilmek adına ritme uygun vuruş sesleri çıkaran bir alettir. Metronom, Yunanca iki kelimenin birleşimi ile oluşmuş bir kelimedir. Bu iki kelime; “ölçü” anlamındaki metron, “düzen” anlamındaki nomos kelimeleridir.
Metronom, 1814 yılında Dietrich Nikolaus Winkel tarafından Amsterdam’da keşfedilmiştir. J.N. Malzel ise bu fikrin patentini 1816 yılında Paris’te almış ve akabinde kendi adıyla metronom imalatına başlamıştır. İlk yapılan metronomun yapısı, bir zembereğin hareket ettirdiği, düzenli salınarak “tık tık” şeklinde ses çıkaran bir adet çubuk sarkaçtan ibaret idi. Sarkacın üzerinde yer alan ağırlık ile tık tık seslerinin periyodunu ayarlamak mümkün olmaktaydı. Bu periyot dakikada 40 ila 208 vuruş arasında değişmekteydi. Metronomu ilk kullanan isimlerden biri de Ludwig Van Beethoven olmuştur.
İki çeşit metronum bulunmaktadır: dijital metronom, mekanik metronom.
Mekanik metronom dijital metronoma göre daha sıklıkla tercih edilmektedir. Dijital metronomlar daha tiz bir ses çıkardıkları için tercih mekaniğe kayabilmektedir. Mekanik metronom yapı olarak ilk yapılan metronomdan çok farklı değildir.
Bazı tempolara ait metronum vuruş periyotları şu şekildedir:
largo: 40-69 vuruş/dakika
larghetto: 72-96 vuruş/dakika
adagio:100-120 vuruş/dakika
andante: 126-152 vuruş/dakika
allegro: 160-176 vuruş/dakika
presto: 184-208 vuruş/dakika.
Metronom eğitim amaçlı kullanılan ve öyle de kullanılması gereken bir alettir. Profesyonel olarak gerçekleştirilen müzik aleti kullanımlarında metronoma uzun süreli ihtiyaç duymak hoş karşılanmamaktadır.