Meyan kökü nedir?
Meyan kökü baklagiller sınıfından ait çok yıllık bir bitki olup, dere kenarlarında ve nemli alanlarda yetişmektedir. Kanat şeklinde olan yaprakları eliptik, yeşil renkte ve tüylüdür. Bitkinin çiçeklerinin rengi leylak tonlarında, kupa şeklindeki yaprakları altılı başak biçimindedir. Meyvelerin rengi ise koyu kırmızı ve fasulye kapsülü şeklinde, içinde 3-6 adet tohuma sahiptir. Kökleri kazık biçiminde ve yan köklerin birleşiminden meydana gelmiştir. Yan kökleriyle bulunduğu alanda hızla yayılım gösterir. Yetiştiği yerler arasında Akdeniz’deki ülkeler, Rusya, Türkistan, Ukrayna ve Türkiye bulunmaktadır. Ilıman iklim kuşağını daha fazla seven bir bitkidir. Bitkinin toplanan kökleri sökülerek, iyice yıkanır ve 15-40 cm boylarında kesilerek gölgede kurumaya bırakılır. Nemden ve direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Kökler kabukları soyularak ya da soyulmadan kurutulabilir. İçeriğinde bulunan maddeler glisirizin, rizom kökleri, flavon, uçucu yağlar, nişasta, saponin ve yapışkan bir madde bulunmaktadır. Bitkinin kökleri bira imalatında ve ilaç sanayiinde kullanılır. Bazı yerlerde şerbet yapımında kullanılan bir bitki olarak bilinir. Kökler toz halinde, çubuk şeklinde ve karelere bölünmüş şekilde ya da meyan balı hazırlanarak satışa sunulmaktadır. İnsan sağlığı için oldukça faydalı olduğu yapılan klinik araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Meyan kökünün faydaları nelerdir?
- Mide ve bağırsaklarında problemleri olan kişilerde yarar sağlayacaktır. Özellikle ülser problemi olanların bitkiyi kullanması tavsiye edilir. Ülserin yayılışını engellediği ve azalttığı klinik araştırmalarla tespit edilmiş olan bir bitkidir.
- Bronşit hastalığında göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Balgamı daha akışkan hale getirerek yarar sağlamaktadır. Öksürüğü kesici özelliği de vardır. Soğuk algınlığı hastalıklarında güvenle kullanılabilen şifalı bir bitkidir.
- İçeriğinde bulunan flavonoidler nedeniyle antioksidan özelliği vardır.
- Vücutta kortizonun yarattığı etkilerini gösterse de, meyan kökünün yan etkileri bulunmamaktadır. Bu yüzden iltihap giderici olarak kullanılabilir.
- Vücutta virüslere ve bakterilere karşı interferon düzeyini arttırıcı etkisi vardır.
- Beyinde yaşlanmayla meydana gelen hafıza kayıplarını giderici etkileri vardır. Bu nedenle Parkinson hastalarında yaşanan beyin hücresi ölümlerinde fayda sağlamaktadır.
- Ağızda oluşmuş aftlara karşı, suda kaynatılarak gargara yapıldığında tedavi edici özellikleri vardır.
Oldukça fazla faydası bulunan meyan kökünü, yüksek oranlarda ve 6 haftadan daha fazla kullanmamak gerekir. Kullanıldığında 3 haftalık aralar verip kullanılması tavsiye edilir. Hiper tansiyonu bulunanlar, kalp hastalığı ve damar hastalığı olanlar ve böbrek sorunları bulunanlar mutlaka doktoruna danışarak kullanmalıdır. Fazla kullanıldığında vücutta sıvı birikmesine neden olabilir. Tüm şifalı bitkiler gibi meyan kökü de bilinçsizce kullanılmaması gerekenler arasında yer alır. Sağlığınız için doğadan bilinçli faydalanın.