Mide katlama ameliyatı nasıl yapılır?
Mide katlama ameliyatı yani tıptaki adıyla gastrik plikasyon denen bu operasyonda bıçak kullanılmadan midenin uzunlamasına doğru daraltılmasını hedeflenir. Bu operasyon bunun dışında mide teğelleme, Vertikal sleeve gastric plication ve gastrik sleeve plication gibi isimlerle de bilinir. Bu operasyonda mide kesilmediği için, midede bir hasar olmaz. Kendi üzerine katlanan mide, içe doğru alınmaktadır. Ameliyat laparoskopik olarak yapıldığından, hastaların normal yaşama dönüşü kısa olur. İşlemler yaklaşık 1,5 saat içinde tamamlanarak, hasta ertesi gün hastaneden taburcu edilir. 2 hafta boyunca sıvı besinler alınır ve daha sonra normal beslenme düzenine geçilir.
Mide katlama ameliyatı sırasında sadece mide hacmi küçültülmektedir. Bu yüzden hasta sonradan daha az yemek yemektedir. Midenin içerisine balon ve bant gibi malzemeler konulmaz. Bu nedenle mide balonu ve mide bandı uygulamalarında oluşan bulantı ve kusma gibi sorunlar yaşanmaz. Yabancı cisimler mide içinde kullanılmadığı için, hastada yaşamsal riskler ortaya çıkmaz. Mide kesilmeden yalnızca ön ve arka duvar ya da sadece ön duvar kendi üstüne katlanır ve dikilir. Ameliyatta katlanan yerlere 2-3 kat dikiş yapılır ve bölgedeki mide dokuları sağlam bir şekilde tutturulmuş olur. Bunun dışında bu operasyon her zaman geri döndürülebilir. Mide kesilmediği için ya da mide alınmadığı için istendiği zaman eskiye dönüş olabilir. Ameliyatın süresi de yapılan diğer mide ameliyatlarına göre daha kısa sürer. Operasyonda yabancı cisimler kullanılmadığından ve hastanede kısa sürede kalış olması yüzünden daha ekonomik bir uygulamadır. Obezite durumunda zayıflama amacıyla rahatlıkla kullanılır.
Mide katlama ameliyatı nasıl yapılır?
Bu ameliyatla zayıflama olması için 2 farklı yöntem uygulanabilir. Operasyon sırasında ya ön duvarda katlama yapılır ya da ön ve arka duvar katlaması yapılır.
Ön duvar katlaması (Anterior Plikasyon): Bu yöntemin kullanılması oldukça nadirdir. Çünkü arka duvar serbest kaldığı için zaman içinde esner ve midenin hacminin tekrar büyümesine sebep olmaktadır. Bu nedenle çok fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir.
Arka ve ön duvar katlaması (Lateral plikasyon – Büyük kurvatur katlaması): Bu şekilde yapılan operasyon en çok tercih edilen mide katlama ameliyatı türüdür. Midenin ön duvarı ve arka duvarı kendi üstüne katlanır ve dikilir. Laparoskopik yöntemlerin uygulandığı operasyonda, karın bölgesine 4-5 adet 1 cm den daha küçük kesi açılmaktadır. Bir saat devam eden operasyonda spesifik aletlerle işlem yapılır. Çok kolay uygulandığı için, ekonomik olarak maliyeti oldukça düşük mide küçültme ameliyatı türüdür.
Mide katlama ameliyatı hangi hastalar için uygun olur?
Bu ameliyat obezite yüzünden tedavi olması gerekli olan hastalara yapılabilir. Mide katlama ameliyatının vücut kitle indeksi 50 kg/m2 den daha fazla olan kişilere kısa sürede uygulanabilir. Mide bandı ve bypass ameliyatı olmayı isteyenler içinde iyi bir alternatiftir. Bıçak kullanılmadığı için daha uygun bir operasyon olur.
Mide katlama ameliyatının riskleri var mıdır?
Bu operasyon sırasında mide kesilmez. Sadece mide kendi üstüne katlanır ve dikilerek sabitlenir. Hastaya bıçak sürülmez. Ancak bu ameliyat için ciddi sorunlar bildirilmiş ve ölümlü sonuçlar meydana gelmiştir. Ameliyatın kendi riskli olmasa bile, deneyimsiz olan kişiler tarafından uygulandığı zaman, operasyonun ortamı uygun olmadığı zaman, mide duvarında hasar oluşabilir. Bu şekildeki yararlanmalarla birlikte ölümcül komplikasyonlar meydana gelebilir.
Obezite sorunu için kullanılan bu türdeki tedavi seçeneklerinde bazı riskler bulunur. Hastadaki obezite düzeyi bu risklerin ortaya çıkmasına neden olur. Hastanın kalp pompası ve akciğer kapasitesi sınırlı olduğu için, ameliyattan önce ve sonra hastalar çok dikkatli şekilde takip edilmelidir. En küçük yakınmanın bile dikkate alınması gerekir. Bu ameliyattan sonraki ilk ayda daha önemlidir.
Mide katlama ameliyatı nasıl etki yapmaktadır?
Ameliyat ile hastanın mide hacmi küçültülmektedir. Bu durum hastanın yemek porsiyonlarında küçülmeye sebep olur. Az yemek yiyen hastada doygunluk hissi meydana gelir. Öğünlerin arasında ortaya çıkan açlık hissi azalır. Ayrıca daha uzun süre tok kalınmaktadır. Mide yerinden çıkarılmadığından, bu bölgedeki hücrelerde kayıp yaşanmaz. Fakat zaman içinde midenin katlanması yüzünden etkinlikte azalma olabilir. Ameliyat sayesinde mide tüpleşir. Bu nedenle midenin boşalması hızlanır. Yani bu durumda besinler hızlı bir şekilde bağırsaklara geçmekte ve bağırsak hareketleri hızlanmaktadır. Başka ameliyatlarda olduğu gibi ayarlanma gerekmeden yapılır ve sindirim sistemini değiştirmez. Uzun süreçte hastanın kısmen kilo alma sorunu ortaya çıkabilir. Bu olursa mide tekrar katlanır ve yeniden küçültülebilir.