Mide yanması nedir, evde nasıl geçirilir?
Mide yanması midede olan asidin yemek borusuna kaçması nedeniyle gırtlağa doğru gelen yanma hissidir. Mide yanması olarak tabir edilen bu sorunda, yemek borusu ve gırtlağın yanması şeklinde bir duygu yaşanır. İnsanların çoğunda etkili olan bir rahatsızlıktır. Bu şikâyet yemeklerde tüketilen besinlerin özelliğine ve midenin hassasiyetine göre farklı şekillerde yaşanır.
Mide yanması neden olur?
Bu şikâyette etken olan besinler yemek borusu ve midenin birleşiminde olan kasın gevşemesine sebep olan gıdalardır. Bu yiyecekler arasında soğan, acı biber, domates, turşu, baharatlı gıdalar, nane, kızartmalar ve çikolata bulunur. Bu gıdalar daha fazla çeşitlendirilebilir. Mide yanması sonucunda yemek borusunda yara oluşumu, yemek borusunda yaradan dolayı oluşan darlık ve yaranın kansere dönüşmesi gibi yan etkilerde meydana gelebilir.
Mide yanması nasıl tedavi edilir?
Mide yanması kişilere göre ve etkilere göre farklı tedavi yolları uygulanarak giderilebilir. Bu tedavilerden biri uygulanacak olan ilaç tedavisidir. Kullanılan ilaçlar midede olan asidin nötralize edilmesini ya da asidin salgılanmasını engelleyebilecek türdendir. Mide yanmasının endoskopik yöntemler kullanılarak tedavi edilmesi yeni bir yöntem olmasına rağmen, bazı durumlarda hastalarda uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra cerrahi yöntemlerin uygulandığı ve bu yöntemle tedavi edilen hastalar vardır. Bu cerrahi girişimde yemek borusunun alt tarafının daraltılarak, midenin yemek borusu etrafına sarılması ve bu şekilde mide yanmasının önüne geçilmesi amaçlanır.
Mide yanması sırasında evde alınacak önlemler nedir?
Mide yanması meydana geldiğinde asidin nötralize edilmesini sağlayan süt içilmesi ya da içinde asit olmayan içeceklerin içilmesi hastayı rahatlatacaktır. Ayrıca hastanın kullanmış olduğu pastil ilaçlar varsa, bunlarda midede olan asidin etkilerini giderilebilir. Uzun süreli rahatlatıcı etki sağlamak için proton pompa ya da histamin blokerlerinin kullanılması gerekir. Anti asit ilaçlar mide yanmasında uzun süreli kullanılabilir. Mide yanması şikâyetini tetikleyebilecek olan kan basıncının arttırılmasından kaçınmak gerekir. Bu yüzden hastaların dar giysiler giymekten ve kilo almaktan kaçınması gerekir. Ayrıca gıdalara dikkat edip tüketmek faydalı olacaktır. Turşu, çikolata, kızartmalar, alkol, kafein, naneli gıdalar, baharatlı yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınmak gerekir. Baharatların içinden özellikle kimyon mide yanmasını tetikleyici bir baharattır.