Mide zehirlenmesi neden olur?
Mide zehirlenmesi tabiri yemekten sonra ortaya çıkan karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi etkilerde kullanılır. Bu sorun mide zehirlenmesinden çok gıda zehirlemesidir. Belirtilerin geçmemesi durumunda en kısa sürede doktora gitmek ve tedaviye başlamak gerekir. Gıda zehirlenmesi yiyeceklerden kaynaklanan mide ve bağırsakları etkileyen önemli bir sorundur. Bakteri ve toksinlerle temas eden türden yiyecekler tüketildiği zaman, midede zehirlenme etkisi gösterip kişilerin rahatsızlanmasına sebep olur. Bu besinlerin görünümünde bir değişiklik olmasa bile, mide zehirleme etkisi ortaya çıkabilir.
Mide zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Bu belirtilerin ortaya çıkışı mikroorganizmanın türü ve rahatsızlığın şiddetine göre farklılık gösterebilir. Besin zehirlenmesinde her olayda kuluçka süresi farklı olur. Bazıları 30-60 dakika içerisinde belirtileri ortaya çıkarırken, bazıları ise 6-12 saat geçmeden belirti vermezler. Bazen de bir hafta sonrada etkiler ortaya çıkabilir. Genellikle bunlar kişiyi 1-3 gün süreyle ya da 1 hafta süreyle etkisi altına alabilir. En çok görülen belirtilerin içerisinde, enfeksiyondan dolayı olan bulantı ve kusma, ishal ve şiddetli karın ağrısı görülebilir. Zehirlenmenin sebebine göre yüksek ateş, kanlı dışkılama, titreme ve üşüme, adale ağrısı, susuz kalma ve bitkinlik gibi belirtiler meydana gelebilir. Nadir olarak sinir sistemini etkileyen derecede zararlı etkiler ortaya çıkabilir.
Mide zehirlenmesinin sebepleri nelerdir?
Besinlerin hazırlanmasında ve sunumunda hijyene uyulmaması, sonradan saklama koşullarının uygun olmaması halinde besinlerle bulaşan toksin ve mikroplar mide zehirlenmesine neden olabilir. İyi pişirilmeyen ya da pişirme sırasında besinlere temas etmekle ya da ellerin yıkanmadığı durumlarda besin zehirlenmesi yani mide zehirlenmesi geçirilebilir. En yaygın olarak pastörize edilmeyen süt, çiğ kümes hayvanları, kırmızı et, suyun içindeki bakteriler bu tür zehirlenmeye neden olabilir. Nadiren kimyasallarda zehirlenme etkisi gösterebilir.
Mide zehirlenmesini kolaylaştıran etkenler
Bu türde besinlerden dolayı oluşan zehirlenmeye bakteriler sebep olmaktadır. Oda ısısında üreyen ve yaşamlarına bu şekilde devam eden bakterilerin ortadan kaldırılması ve yok edilmesi için, gıdaların yüksek ısıda pişirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra homojen şekilde olan pişirme yöntemi kullanılmalıdır. Bakterilerin yüksek ısıda yaşaması mümkün değildir, düşük ısıda da çoğalmaları mümkün değildir. Bu nedenle gıdaların + 4 derecenin altında saklanması gerekir, hatta derin dondurucuda saklanması daha doğrudur. Bu bakterilerin üremesini engeller. Bakterilerin üremesine asitli ortam, gıdalar ve düşük nem oranı engel olmaktadır. Kahve, çay, pastörize edilmiş olan süt ve iyi pişmiş yiyecekler güvenilerek tüketilecek olan besinler arasında yer alır. Bunlara dikkat edildiğinde, mide zehirlenmesinden uzak bir yaşamınız olabilir. Bundan başka mide asidinin azaltılması için kullanılan ilaçlarda bilinçsiz kullanılmamalı, bunlar gereksiz yere kullanılmamalıdır. Bunlarda mide zehirlenmesi sebepleri arasında bulunur. Buna da dikkat etmek gerekir.
Mide zehirlenmesi tanısı nasıl konur?
Teşhisin yapılması için kişide bulantı ve kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve kramp gibi sindirim sistemi sorunlarını yansıtan bazı belirtilerin olması gerekir. Bu tür problemler alınan tedbirlere rağmen geçmediği takdirde, gecikilmeden hemen doktora gidilmelidir. Daha çok gıda zehirlenmesinden şüphe edilen yaşlı kişilerde ve bebeklerde daha erken müdahale edilmesi gerekmektedir. Yapılan fiziki muayenenin ardından, belirtiler değerlendirilip mide zehirlenmesinin teşhisi yapılabilir. Bakteri laboratuvarda belirlendikten sonra tedaviye geçilir.
Mide zehirlenmesi tedavisi nasıl yapılır?
Kendiliğinden geçmeyen zehirlenmelerde, tedavi için vücutta kaybedilmiş olan sıvının yerine konması, eksilen minerallerin yerine konulması ve zehirlenmeye neden olan bakterilerin yok edilmesi gerekmektedir. Hastaya bunun için ağızdan veya damardan sıvı verilmektedir. Bakteri tespit edildiğinde, bunun için uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Tedavi sırasında ishalin kesilmesine gerek kalmaz. Çünkü bakterilerin bu şekilde dışkıyla atılması gerekir. Mide zehirlenmesinden korunmanız için, beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.