Minecraft nedir, nasıl oynanır?
İlk bakışta 1990’ların Amiga 500‘lerinden kalma grafiklere sahip olduğu için pek de beğenilmesi mümkün değilmiş gibi görünen bir oyun olan Minecraft, kısa sürede dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi tarafından oynanan ve birçoğu için de adeta bir “çılgınlık” haline gelen bir tasarım oyunudur. “Dünyadan Daha Büyük” (Bigger Then Earth) mottosuyl yola çıkan bu ilginç oyun, oyunculara “tamamen kendilerine ait bir dünya” yaratma imkanı sunduğu için bu denli yoğun bir ilgiye mazhar olmuştur. Zira kullanıcının oyunda herhangi bir sınır olmadan dilediğini inşa edebilmesi, oyunda yapılabileceklerin sadece hayal gücüyle sınırlı olmasını sağlamıştır. Birkaç ay içinde YouTube gibi yoğun ilgi gören video paylaşım sitelerinde en çok izlenen videolar arasında yer alan Minecraft yapıtları, insanların bu oyunda inşa ettiği ve gerçekten de hayrete düşürecek kadar detaya sahip olan yapıların yüz binlerce insan tarafından izlenmesine sebep olmuştur.
Devasa şatolardan uzay gemilerine, uçsuz bucaksız şehirlerden dünyanın 7 harikasına birçok kişi Minecraft’ın serbest modunda sınırsız malzeme ile dilediği tasarıma imza atma imkanına sahiptir. İşin ilginç olan tarafı ise bu çılgınlık haline gelen oyunu yapan Markus Notch Persson’un Minecraft’ı sadece “1 haftada yazmış olmasıdır”. 2009 yılının Mayıs ayında halka açık yani bedava bir sürümle ortaya çıkan Minecraft, insanların ilgisini anında çekmiş ve kısa zamanda popülerlik kazanmıştır. Oyun günümüzde dahi düzenli aralıklarla güncellenmek ve kullanıcılara sunulan yeni özellikler sayesinde daha da detaylı tasarımlar geliştirilebilmektedir. Dungeon Keeper ve Roller Coaster Tycoon gibi oyunlara göz kırpan ancak tamamen farklı bir sistematiğe sahip olan Minecraft, herkesin kolayca oynayabilmesi için tasarlanmıştır. Nitekim oyun sadece 50 MB civarındadır. Günümüzde onlarca GB yer kaplayan oyunlar düşünüldüğünde bazı mobil uygulamalar kadar boyuta sahip olan bir oyunun bu kadar popüler olabileceğinin düşülmesi de zordur. Ancak bu son derece basit oyun yine de milyonlarca bilgisayar kullanıcı için bir tutku haline gelmiştir.
İzometrik 3 Boyutlu tasarım yapma imkanı sunan Minecraft, neredeyse gerçek hayatta yapılması imkansız yapıların dahi “uzun bir emek” sonucunda görkemli bir şekilde hayat bulmasını sağlamaktadır. Oyunda hayatta kalma modu da bulunmakta bu burada oyuncu ağaçlardan ve etrafı kazarak elde ettiği malzemelerle birçok eşya yapabilmektedir. Bu eşyalar ile kendi yaptığınız bir fırında, çevredeki hayvanlardan elde ettiğini etleri pişirebilir veya doğrudan çiğ olarak tüketebilirsiniz. Farklı tasarımlarla otomatik açılan kapılar ve tuzaklar dahi yapılabildiğinden hayal gücünü sonuna kadar kullanmak mümkündür. Oyunda ayrıca aralarında “zombilerin” de bulunduğu birçok farklı yaratık bulunmakta. Bu yaratıkları hazırlanan tuzaklar ile etkisi hale getirmek için dahi sağlam bir zihin jimnastiği yapılması gerekmektedir.