Mısır püskülünün faydaları nelerdir?
Mısır püskülünün faydaları dikkate alındığında, pek çok rahatsızlığa iyi geldiği görülebilir. Anavatanı Güney Amerika olan mısır, buğdaygiller familyasına aittir. Amerika Kıtasının keşfinden sonra buraya gelip giden denizciler tarafından Avrupa’ya getirilen bir bitkidir. Avrupa’dan önce Afrika kıtasından Mısır üzerinden ülkemize getirilmesi nedeniyle bu bitkiye mısır adı verildiği bilinir. Mısır ekimden sonra boyu 1,5- 2 metreye kadar ulaşabilen, oldukça dayanaklı olan kültür ve tahıl bitkisidir. Ekilmiş olan mısırın kökleri toprağın derinliklerine kadar iner, aynı zamanda geniş ve oldukça saçaklı olur.
Tarihte çok eski dönemlerde Güney Amerika da olan Ant dağları yerlileri tarafından ekilip yetiştirildiği mısırın taneleri, yüksek oranda doymamış yağ, A vitamini, nişasta ve sterolleri içermektedir. Bu yüzden mısır taneleri insanlar ve hayvanlar açısından oldukça değerli bir besin kaynağıdır. Özellikle bazı hastalıkların tedavisinde ilaç gibi kullanılan mısır püskülünün içeriğinde bulunan maddelerin bazıları ise; maltoz ve glikoz gibi şekerler, reçine, potasyum tuzları, uçucu yağ ve sterollerdir. Kırmızı tonlarında, esmer ya da açık renkli hafif kendisine özgü olan kokusuyla mısır püskülünden farklı konularda faydalanılabilir. Bitkinin tıbbı etkileri oldukça fazladır.
Mısır püskülünün faydaları nelerdir?
- Mısır püskülü oldukça iyi bir sakinleştiricidir.
- Bitki aynı zamanda idrar söktürücü olarak kullanıldığında başarılı sonuçlar alınabilir.
- Bitkinin böbrek, mesane ve safra kesesi taşlarının düşürülmesinde etkileri vardır.
- Özellikle iltihaplı romatizma tedavisinde hastalara yardımcı olur
- Prostatit, üretrit ve sistit rahatsızlıklarını tedavi etmekte olumlu sonuçlar verip iyileşmeye yardımcı olmaktadır.
Mısır püskülü kürünün yapımı
Böbrek ve safra kesesi taşları, idrar yollarındaki kum, gut ve romatizma rahatsızlıkları için hazırlayabileceğiniz mısır püskülü kürü için uygun bir tencerenin içine beş su bardağı suyu ekledikten sonra üstüne bir avuç kadar mısır püskülü ilave edin ve 15 dakika kadar kaynatın. Kaynamış olan mısır püsküllü çayını süzdükten sonra, bunu balla tatlandırarak gün içinde 3-4 bardak kadar tüketin. İdrarı söktürüp organizmayı çalıştıran mısır püskülü, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Kalp ve karaciğerin çalışmasını düzenler. Vücutta beyinde dâhil olmak üzere diğer organların da düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Mısır püskülü sadece idrar yolları rahatsızlıkları için değil içerdiği etken maddelerle genellikle iltihaplı hastalıklara iyi gelmesiyle, doktorlara da hastalıkların tedavisinde yardımcı olan şifalı bir bitkidir.