Miyom çıkarma ameliyatı nasıl yapılır?
Miyomların çıkarılması için dikkate alınan temel unsur, miyomların boyutu ve rahim içindeki yerleşimleridir. Submüköz yerleşimdeki yani rahmin içine doğru büyümüş bir miyom histeroskopi ile rahmin içine vajinadan özel aletlerle girilerek, çıkarılabilir. Sayısı fazla olan, rahmin içine gömülmüş ya da boyut olarak büyük miyomlar genellikle açık ameliyat yapılarak karından çıkarılabilir. Fakat şartlar elveriyorsa, laparoskopiyle yani kapalı ameliyatla miyomlar çıkarılabilir.
Miyomlar yerleşim yerlerinde genellikle çevresini saran kapsül adı verilen kılıfla sağlam olan dokudan net sınırlarla ayrılmıştır. Ameliyatta rahim dokusuna açılmış kesiden girilip, miyomlar dış kılıfıyla birlikte çıkarılır. Operasyonda miyomlar çıkarılırken rahme ve rahim iç zarına zarar verilmez.
Miyomektomi rahimde olan iyi huylu miyomların çıkartıldığı cerrahi bir girişimdir. Burada cerrah miyomları çıkarıp, rahmi tekrar düzenler. Histerektomideki gibi rahmin hepsi alınmadan, sadece miyomlar çıkarılır. Bu konuda deneyimli bir doktor tarafından uygulanırsa, son derece güvenli bir tedavidir.
Miyomektomi ameliyatı neden uygulanır?
Miyomların sorun haline gelmesi yani kadının günlük aktivitelerine engel olması durumunda, miyomektomi yapılması tavsiye edilebilir. Hastalar özellikle çocuk yapma planı varsa, miyomlar kısırlığa sebep oluyorsa ve rahmin alınmasını istemediklerinde tercih etmelidir.
Miyomların henüz kısırlığa ya da gebeliğe olumsuz etki yaptığı kesin olarak belirlenmemiştir. Bazı kadınlarda miyomlara rağmen, gebe kalmakta zorluk yaşanmazken ve gebelikte sorun yaşanmazken, bir bölümünde bunun tam tersi yaşanır. Kadınların gebeliklerinde tekrarlayan düşükler ve gebe kalamama gibi etkiler meydana gelir. Bu etkiler olduğunda kadınlara miyom çıkarma ameliyatı uygulanmalıdır. Özellikle rahim içinde yerleşen submukozal miyomların olmasında, bu olumsuzluklar etkili olabilir. Miyomektomi ameliyatından sonra kadınlar gebe kalabilirler.
Sezaryen sırasında kadından miyom çıkarılır mı?
Gebelik dönemindeyken kadındaki hormonların artmasıyla var olan miyomlarda büyüme ya da yeni miyomların oluşması izlenebilir. Bu nedenle sezaryenle doğumda miyomlara oldukça sık rastlanır. Miyomlar rahimde derinde gömülüyken, miyoma ulaşabilmek için rahim kasına yapılan kesinin ciddi kanamalara sebep olması riski vardır. Bu nedenle yüzeysel yerleşimli ya da küçük bir sapla rahim içine tutunan miyomlar dışında, sezaryende miyom çıkarılması uygun görülmez. Bunlar gebelikten sonra büyümüş olsa da, genellikle küçülme eğilimi gösterdiğinden, sezaryende miyomların çıkarılmasına gerek kalmaz.
Miyom çıkarma ameliyatının (miyomektomi) riskleri nedir?
Miyom çıkarma ameliyatında hastalara genel anestezi uygulanır. Bu açıdan ameliyatta anestezi kaynaklı olan riskler bulunur. Fakat deneyimli bir anestezi uzmanı sayesinde, hastanın doğru değerlendirilmesi sonucunda bu riskler azaltılabilir. Bu ameliyatlar kanlı olmaktadır. Az sayıdaki miyomun çıkarılmasında fazla kanama olmaz. Ancak çok sayıdaki miyomun çıkarılacağı ameliyatlarda rahme yapılan kesi sayısı fazla olacağı için, hastalarda ciddi kan kaybı olabilir.
Miyomların deneyimli bir doktor tarafından hızla ve doğru şekilde çıkarılmasında, rahim için yapılan kesi sayısının az olmasında, gereken durumlarda hazırda kan nakli için birkaç ünite kanın olmasında, hastada olabilecek kan kaybından riskler azalır. Bu kan kaybı miyomdan dolayı oluşan kansızlığı olan hastalarda daha önemli olur. Karından yapılan tüm jinekolojik ameliyatlarda, iç organlarda yapışıklık riski vardır. Bu olumsuzluk yumurtalık ve tüplerin çevresinde olduğunda, organlar işlevlerini yapamayacak şekilde etkilenecek, tüplerde tıkanmaya neden olarak kısırlık ya da gebe kalmakta zorlanma gibi etkilere neden olur. Ameliyatın kısa sürede bitmesi, yapışıklığın azaltılması için önlemler alınması, bu riskin azaltılmasında etkili olabilir. Laparoskopi yöntemi kullanılmış olsa bile, yapışıklık tamamen önlenemez.
Miyom çıkarma ameliyatında cerrahın iyi olduğu teknik kullanılmalı
Miyom çıkarma ameliyatında rahim duvarının bütünlüğü bozulduğu takdirde, kadının daha sonra gebelik yaşaması halinde doğumunu sezaryenle yapması gerekir. Bunun sebebi rahmin doğum kasılmalarında, miyomun çıkarılmasında rahim kasına yapılan kesi de yırtılma olasılığından kaynaklanır. Hasta için uygulanan ameliyat tekniği ne kadar iyi olsa da, kesi ne kadar iyi tamir edilse de, rahimde gömülü miyom olması halinde sorun yaşanır. Bu yüzden miyom çıkarma ameliyatı olan kadınlar, doğumlarını sezaryenle yapmalıdır.
Miyomektomi ameliyatından sonra yeniden miyom oluşur mu?
Miyomlar kadının genetik özelliklerinden kaynaklanan bir sorundur. Miyom çıkarma ameliyatında miyomu alınmış bir kadının, rahmi yerinde olduğu sürece, kadında yeniden miyom oluşma riski vardır. Ancak tekrar miyom oluşma olasılığı, ameliyatta rahimde bulunan ufak miyomların tamamının çıkarılamaması durumunda da yaşanabilir. Bu yüzden kadınların düzenli kontrollerini ihmal etmemesi gerekir.