Miyomlar kısırlığa neden olur mu?

miyomMiyom rahim içindeki kas dokusunda gelişim gösteren iyi huylu tümördür. Üreme çağında olan kadınların % 20-40 kadarında miyom tespiti yapılır. Bazı kadınlarda herhangi bir belirti vermeden gelişim gösteren miyomlar, bazı kadınlarda ise aşırı kanamaya, kasık ağrısına ve ara kanamalara neden olabilir.

Miyomlar rahimdeki yerleşimlerine göre, rahim içi tabakasında, rahmin dış yüzeyinde ya da rahim kas tabakasındaki miyomlar olarak sınıflandırılır. Bu oluşumların kısırlığa sebep olup olmadığı hakkında uzmanlarda tam bir fikir birliği yoktur. Buna rağmen rahim içi tabakasında yerleşmiş olan miyomların doğurganlık üzerinde olumsuz etki yaptığı, rahmin dış tabakasındaki miyomlarda bu etkilerin olmadığı düşüncesi ağır basmaktadır. Rahim içinde kas tabakasındaki miyomlarda, iç tabakaya baskı yapmadığında kısırlık açısından olumsuz etki yapmadığı düşünülür. Rahmin iç tabakasında olan miyomlar kesi yapılmadan, vajinal yolla histeroskopiyle çıkarılmasıyla, doğurganlık üzerindeki olumsuz etkiler yok edilebilir. Kas tabakasındaki miyomlar, laparoskopik ya da cerrahi olarak alınırsa daha olumlu etkiler olabilir. Operasyonun dikkatlice yapılması ve yapışıklığın azaltılması gerekmektedir.

Miyomlar gebe kalmaya engel midir?

Miyomlar üreme çağındaki kadınlarda en çok izlenen bir patolojidir.  20-35 yaş aralığındaki kadınlarda etkili olan miyomlar, yaşla birlikte daha fazla görülmektedir. Daha fazla 35-45 yaşlarındaki kadınlarda etkili olur. Bu yüzden üreme çağında etkili oldukları ve kısırlık üzerinde de etkili oldukları kabul edilir. Ancak kısırlık problemi olan kadınlarda % 10 oranında miyom teşhisi yapılır. Bu gruptaki kadınlarda miyomun dışında kısırlık üzerine etki edebilecek başka bir etken tespit edilemez. Bu açıdan miyom kısırlığın nedeni olarak görülebilir.

Miyom ve kısırlık

Bu alandaki araştırmalarda, rahim dışında büyümüş olan miyomlarda, kadınlarda kısırlık sorunu olmadığı ve üreme yeteneğini etkilemediği belirlenmiştir. Rahmin iç kısmında büyüyen miyomların ise, gebeliğin oluşumunu büyük oranda engellediği tespit edilmiştir. Bu yerleşimdeki miyomlar submüköz miyomlardır. Bazıları rahim duvarında büyür, içeri ya da dışarıya uzar. Bunların boyutu küçük olduğunda gebeliğe etki etmez, ancak boyutları 5 cm üzerinde olduğunda gebelik üzerinde etkili olurlar.

Miyom hamile kalmaya nasıl engel olmaktadır?

  • Miyomların rahim ağzının şekil ve yerleşim açısından olumsuz yönde etkileyip, spermlerin rahmin içine geçmesine engel olurlar.
  • Rahim içinde gebeliğin yerleşeceği endometrial kavitenin büyüyüp, şeklinin bozulmasına neden olurlar. Bu etki spermlerin ilerlemesine ve gebeliğin burada yerleşmesine engel teşkil edebilir.
  • Tüplere yakın olan miyomlar, tüplerde tıkanmaya neden olabilir.
  • Tüplerin ve yumurtalıkların arasında anatominin bozulmasına sebep olacaklarından, yumurtanın bu bölgede yakalanmasına ve tüplerde ilerlemesine engel olabilir.
  • Rahim içi tabakada gelişmiş olan miyomlar, iç tabakada kanlanmanın ve şeklinin bozulmasına neden olacağından, gebeliğin yerleşmesine engel olabilir.
  • Rahim iç boşluğunda inflamasyona neden olurlar.

Kısırlık çeken kadınlarda miyom tedavi edilmeli mi?

Kadınlarda bu sorunun olmasında, her zaman miyomlara tedavi uygulanması gereksizdir. Bunun hastanın öyküsüne göre değerlendirilmesi gerekir. Kısırlıkta rahim iç tabakasındaki miyomlar cerrahi girişimle alınır. Geçmişte gebeliğinde düşük yaşayan kadınlarda bu girişim mutlaka yapılır. Rahmin dışında büyüyen ve büyük olmayanlarda genellikle ameliyat gerek kalmaz. Miyomu olan kişiler her zaman ameliyat edilmez. Bu yapışıklığa sebep olabileceğinden, kısırlık sorunu yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden miyom tedavisinde çok dikkatli karar alınır. Bazen tedavi uygulanmadan, hastanın sadece takibi yapılır.

Miyom ameliyatları açık ya da kapalı olarak, histeroskopik yolla ya da uterin arter emnolizasyonu teknikleriyle yapılır. Bu tercih miyomun yerleşimiyle, boyutu ve diğer özelliklerinin dikkate alınmasıyla yapılır.

Tüp bebek tedavisi olacak kadında miyom olduğunda

Bu konudaki araştırmalar, tedavi uygulanmadan önce rahim iç tabakasındaki miyomların histeroskopiyle çıkarılmasının, tüp bebek tedavisi açısından başarıya katkı yaptığını belirlemiştir. Rahmin iç kas tabakasındaki miyomlarda baskı yaptığı belirlenirse, bunların laparoskopik yöntemle çıkarılması halinde başarıyı arttırır.

Bir Cevap Yazın