Mobbing ne anlama geliyor?
Son zamanlarda açılan davalarda da kendisinden söz ettiren mobbing kavramı, iş hayatına yansıyan bir kelimeyi ifade ediyor. Bir grup veya kişinin başka bir ferde sosyal anlamda üstünlük sağlamaya çalışması, karşısındakini meşru olmayacak şekilde ezmesi, rencide etmesi ve onu sosyal anlamda yılgınlığa sürüklemesi olarak anlam buluyor.
İş yerlerinde belli kişiler, altlarında bulunan çalışanlara yaptıkları baskı, söyledikleri kötü söz, aşırı disiplin adı altında gösterdikleri insan haklarına aykırı davranışların hepsi mobbing içerisinde değerlendiriliyor. Kişilerin bu şekilde işten soğumaları, çıkarılmaları veya üst mevkilere gelmeleri engellenmeye çalışıyor. Bu mobbing denilen davranışların sebebinde, makam hırsı yer alıyor. Üst yönetici, altındaki kişinin yeteneklerini öne çıkarmayacak şekilde kendisine ezici işler, kendisini gösteremeyeceği vazifeler veriyor. Bu durumda kişi başarısız olabiliyor. Sosyal ortamdan uzaklaştırılıyor. Çalışma mekanında yalnızlaşması sağlanıyor.
Bu gibi davranış ve uygulamalarla kişi ruhsal olarak yıldırılmaya çalışılıyor. Bugün özellikle sağlık kurumlarında ve özel sektörlerde mobbing ile karşı karşıya kalan kişiler var. Ancak bu kişiler korktuklarından dolayı mahkemeye başvuramıyorlar. Herhangi bir mobbing saldırısına uğrayan bir işçinin ise, dava açma hakkı var. Kişiler dava sürecinin aleyhlerinde şekillenmesi ve işlerini kaybedeceklerini düşünmeleri, davaların açılmamasını sağlıyor.
Ancak işyerlerinde mobbing uygulayan kişilerin cezalandırılması söz konusu olmalı. Uzmanlar sosyal açıdan büyük problemlere sebep olan uygulamanın cezalandırılmaması halinde, kişilerin intihara kadar sürüklenebileceklerinden bahsediyor. Kaldı ki İsviçre’de intihar olaylarının yüzde 80’kadarı bu olaylarla ilgili.
Mobbing uygulayanların özellikleri
Aşırı denetleyici bir yapıya sahip olan bu kişilerde, korkaklık ve nevrotik bir takım bozuklukların da olduğu düşünülüyor. Daima kendilerini güçlü görme ve olma zorunluluğu içerisinde hissediyorlar. Kötü uygulamalar ve hilelere başvurmak kendileri için asla sorun olmuyor. Düşmanlık yapmaktan hoşlanırlar. Can sıkıntılarını başkalarında gidermeyi ve bunu da ezerek yapmayı çok severler.