Molalı evlilik nasıl olur?
Günümüzde evlilikler maalesef ki uzun sürmemektedir. Boşanma oranları her geçen gün hızla artmaktadır. Toplumun yapıtaşı olan aile kurumundaki bu istikrarsızlıklar bireysel problemlerden çok öte sosyal bir sorun teşkil etmektedir. Çocuklu çiftlerin boşanmaları konuyu daha boyutlu bir sorun haline getirmektedir.
Boşanmaların olmaması, evliliklerin uzun sürmesi için uzmanlarca birçok yöntem denenmektedir. Boşanma kararı alan çiftlere bu kararı kesinleştirmeden önce, hatta çok daha önce, evliliklerde ilk pürüzler başladığında, evlilik danışmanları ile görüşmeleri şiddetle tavsiye edilmektedir. Kadınların da artık ekonomik özgürlüklerini kavuşmuş olmalarının verdiği güvenle boşanmadan çekinmiyor olmaları, evliliklerde farklı çözüm yollarının denenme olasılığını da düşürmektedir. Halbuki, birçok önemli uzantısından ötürü evliliklerin bitirilme kararı keyfi bir karar olmamalıdır.
Bu noktada uzmanlar evliliklere mola verilmesini tavsiye etmektedirler. Bu moladan kasıt, bireylerin tamamen bekar yaşantılarına dönmesi değildir. Bir dönem çiftlerin ayrı evlerde yaşamaları, ancak özellikle çocuk varsa birlikte kahvaltı edilmesi, çocuğun bir gösterisinin birlikte izlenmesi, kısaca çocuğa evliliğin devam ettiği izleniminin verilmesini sağlayacak şekilde evlilik birliğini tamamen yok etmeyecek bir yol denenmesidir. Bu mola, çiftlerin son yol dönemecidir. “Evliliği gerçekten bitirmek mi istiyorlar, yoksa bir anlık öfke ile mi öyle istediklerini zannettiler?” sorusunun cevabı da bu şekilde sağlıklı bir yolla alınmış olacaktır.
Molanın ne kadarlık bir süreyi kapsayacağı, mola süresince sorumlulukların dağılımının nasıl olacağı gibi detaylar çiftler tarafından en başta belirlenmelidir. Gerek duyuyor iseler bir aile büyüğünü bu molanın gözetmeni olarak atayabilirler. Süre bitiminde kararlarını tekrar gözden geçiren çiftler evlilikleri hakkında da en sağlıklı ve gerçek kararı da veriyor olacaklardır. Gözetmenlik yapan aile büyüğünün tavsiyeleri de bu aşamada oldukça kritik önemde olup, mutlaka dikkate alınmalıdır.
Evlilikler keyfi kararlar ile kurulmamalı, kurulan evlilikler keyfi kararlar ile yine bitirilmemelidir. Aile önemli bir sosyal birimdir, muhafaza etmek için çaba sarf edilmelidir.