Mukavva nedir, nasıl yapılır?
Endüstri dünyası için vazgeçilmez bir hammadde olan mukavva, kutu üretiminde sağladığı avantajlar ve düşük üretim maliyeti ile oldukça geniş bir alanda kullanılmaktadır. Oluklu olarak üretilen mukavvalardan yapılan kutular yüksek mukavemete sahip olduğu için dayanıklı bir yapıya sahiptir. Mukavva ülkemizde genel olarak kartonla eşanlamlı olarak kullanılsa da, karton ile mukavva arasında oldukça büyük bir fark bulunmaktadır. Dalgalı bir forma sokulmuş kağıttan üretilen plakaların iki adet düz kağıttan imal edilen plaka arasında yerleştirilmesiyle yapılan mukavva, iç ve dış plakalarda kullanılan kağıt kökenli malzemenin kalitesine göre farklı dayanıklılık derecelerine sahiptir. Mukavva üretiminde, 1/4 milimetre ve üzerindeki kalınlığa sahip olan kağıt levhaların bir araya getirilmesiyle oluşturulan plakalar kullanılır. Mukavvanın daha da dayanıklı hale getirilmiş hali olan oluklu mukavvanın kullanımı 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
İngiltere’de 1856 yılında patenti alınan oluklu mukavva sonraki süreçte de gelişimine devam etmiş ve yaygın olarak kullanılması 19. yüzyılın son çeyreğini bulmuştur. ABD’li Albert Jones mukavvanın patentini alan kişi olmasa da, bu kağıt malzemenin ulaştırma sektöründe yaygın olarak kullanılmasını sağlayan asıl kişidir. New York’ta ilk defa lambalara koruma sağlayacak silindirik bir oluklu mukavva koruma yapan Albert Jones, böylece kağıdın da oldukça dayanıklı ve işlevsel bir ürün olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Silindir şeklinde oluklu mukavvadan oluşan Jones’un lamba koruması, çok ince haldeki hassas camın dahi kırılmadan uzak mesafelere taşınabilmesine imkan vermiştir. 1874 yılına gelindiğinde ise oluklu mukavvanın işlevselliği tüm ABD tarafından görüldü ve artan mukavva ihtiyacının karşılanması için ilk fabrika kuruldu.
1874 yılında Smyth tarafından tasarlanan ilk oluklu mukavva makinesi, Oliver Long isimli mühendise de ilham kaynağı olur ve Long kendi oluklu mukavva makinesini böylece geliştirir. Oliver Long geliştirdiği mukavva makinesi ile oluklu mukavva seri üretiminin önü açmış ve böylece ABD’de başlayan oluklu mukavva kullanımı, avantajlarının anlaşılması üzerine kısa sürede Avrupa’ya da yayılmıştır. Oluklu mukavva üretiminin seri halde yapılabilmesini sağlayan Oliver Long’un tasarımı, günümüzde dahi dünya genelinde çalışan mukavva makinelerinde kullanılmaktadır. Makinenin üretim tekniği günümüzün modern üretim tesislerinde dahi benzer şekilde kullanılmakta ve Long’un geliştirdiği şekilde oluklu mukavva üretilmektedir. Long her ne kadar oluklu mukavva üretiminin önünü açsa da, bu malzemeden ilk kutuya yapan İskoç Robert Gair’dir.
İskoç Robert Gair kendi geliştirdiği oluklu mukavva kutuların birçok kişi tarafından talep edildiğini görünce 1890 yılında seri üretime geçmiştir. Hızla Avrupa’nın dört bir yanında kullanılmaya başlanan oluklu mukavva kutular, 20. yüzyıla gelindiğinde ambalaj sektöründe en çok tercih edilen malzeme haline gelmiştir. Oluklu mukavva kutular özellikle ve porselen ürünlerin taşınmasında kullanılmıştır.