Mükemmeliyetçi olmak zararlı mı?
Her insan en iyisi olmak ister. Ama bunu yaparken izlediği yol, başarıya ulaşmasını sağlayacak iyi bir araç olacak. Bazı kimseler ise, başarılı olmak için fazla mükemmeliyetçi tavırlar takınırlar. Bunun neticesinde ise, ya çok yorulurlar ya da alamadığı neticeler sonrasında psikolojik bir takım rahatsızlıklar yaşarlar. Psikolojik anlamda mükemmeliyetçiliğe getiren tanı ve tedavi imkanları söz konusu. İnsanın kendisine ram edilen sınırlar çerçevesinde tecridi bir usul ile yol alması gerektiğini anlatan bu tedavi metodu, İslam gelişim esaslarıyla tamamen muvafık düşün bir uygulama.
Uzmanların dediğine göre mükemmeliyetçiliğin zararları en az günlük tüketilen bir sigara kadar. Evet yapılan araştırmalarda da her 5 kişiden 2’sinin bu hastalığa sahip olduğu saptanmış. York Üniversitesinden psikolog Gordon Flett, sosyal ağların hızla yayılmaya başlamasıyla bu hastalığın daha bariz bir şekilde ortaya çıkmaya başladığını savunuyor.Mükemmeliyetçilik, sigaraya müptela insanları alkole, sigarası olmayan insanları sigaraya, zayıfları da obezite hastalığına mahkum kılıyor.
Gordon Flett 3 tip mükemmeliyetçi tip tespitini yapmış. Bu tespite göre tipler şu şekilde sıralanıyor.
- Egoist tavır takınan kişiler. Her şeyin etrafından şekillenmesini dileyen ve bunun için anlamsız gayret sarf eden insan tipleri. Bunların mutlu olması adına düşüncelerini gerçekleştirebilmeleri gerekir. Olumsuz neticeler bunlar için ölüm mesabesindedir. Bu nedenle ruhsal anlamda çok hassas yapıya sahiptirler.
- İkinci tip olarak da, kendisini değil de, etrafını mükemmeliyetçi kılmaya adayan tipler. Bunlar hata yapanlara çok kızarlar. Kendi hatalarını görmezler. Etrafındaki insanların çok mükemmel olmasını dilerler. Onlara telkinlerde bulunur, ne yapmaları, nasıl olmaları gerektiğini anlatırlar. Tabi burada dikkat edilecek hastalık yan, başkalarına nasihatlerde bulunurken, kendilerini hiçbir şeye dikkat etmemesi. Her şeyi çevrelerinden beklemesi.
- Sosyal mükemmeliyetçi insanların ruh hali de, sürekli etrafındaki insanların kendisine mükemmel olmalısın telkini verdiklerini sanarlar. Bu nedenle etrafında ki kişilere mükemmel olmadan yaklaşmaz ve çoğunlukla yalnız kalırlar. Beklentilerini, hedeflerini gerçekleştirmeden veya kendisini sevmeden etrafla olan iletişimini sınırlı tutar.