Musluk tamiri nasıl yapılır?
Tüm canlıların temel ihtiyacı olarak kabul edilen su, çamaşırda, temizlikte, yemek yapımında, bahçe sulamasında ve daha çok sayıda alanda kullanılmaktadır. Geçmişte suya ulaşmak biraz zahmetli olsa da, günümüzde sadece musluğa ulaşarak suyu elde edebiliyoruz. Hatta ileri teknolojik gelişmeler nedeniyle evlerimizde, yaşam alanlarımızda olan musluklardan yirmi dört saat sıcak ve soğuk su elde edebiliyoruz. Musluklar mekanik bir sistemle çalışmakta, su tesisatından gelen basınçlı suyu istendiği zaman açıp kapayarak suyu bizlere kadar ulaştırmaktadır. Bazı durumlarda maalesef musluklar arıza yaparak, suyu kesme konusunda sorun yaşanmasına neden olabiliyor. Sürekli olarak ihtiyaç duyulan muslukların bu arızası hem suyun daha fazla israf edilmesine, hem de ödenen su faturalarının yükselmesine neden olarak kişilerin maddi zararlara uğramasına neden oluyor. Bu durumda arızaları giderecek profesyonel su tesisatçısından destek almak gerekir. Ancak bazı durumlarda tesisatçılara ulaşmak zor olabilir ya da tatil gibi olmadık bir zamanda musluk arızası yaşanabilir. Böyle durumlarda basit bazı aletlerle musluk arızasını kendiniz tamir edebilirsiniz.
Musluk tamiri için gereken malzemeler
- Düz ya da yıldız tornavida
- Kurbağacık anahtar
- Musluk contası
Binada su tesisatında yapılacak her türlü işlemden önce kesinlikle genellikle bina girişinde olan su saatinin yanında olan ana vanadan suyun kapatılması gerekir. Vanayı kapatmadan söküm yaparsanız, tazyikli suyun etkisiyle her taraf ıslanabilir. Vanayı kapattıktan sonra musluk açılır ve tesisatta kalan su da boşaltılır. Vananın kapatılması ve suyun boşaltılmasından sonra yapılması gerekenler ise şunlardır;
- Çoğunlukla musluk kafasının tepesinde plastik bir kapak bulunur. Bu plastik kapağı tornavidanın ucuyla kenarından kaldırarak, musluk kafasını tutan vidaya ulaşın.
- Markasına göre farklılık göstereceği için, musluk kafasını tutan bu vidayı yıldız ya da düz tornavida kullanarak, saat yönünün tersine çevirerek sökün.
- Bu şekilde boşa çıkan musluk kafası yukarı doğru çekilerek, yerinden alınır.
- Bunu yaptığınızda karşınıza sarı pirinçten olan bir parça yani musluk göbeği çıkar. Musluk göbeğinin sökülmesi için kurbağacık yani ayarlı anahtar kullanmalısınız. Çoğunlukla 17 numara anahtarla rahatlıkla sökülebilen musluk göbeklerinde de bazı farklılıklar olabileceği için, kurbağacık en doğru seçenek olur.
- Ayarlı anahtarı saat yönünün terse çevirip yerinden sökülen musluk göbeğinin en uç bölümünde küçük bir somunla tutturulan musluk contasına ulaşın.
- Büyük olasılıkla aşınmış olan musluk contasını tutan küçük somunda ayarlı anahtarla ayarlanıp sökülerek contayı yerinden çıkarın.
- Yeni alınan musluk contasını çıkarılan contanın yerine oturtarak, küçük somunu yeniden sıkın.
- Musluk göbeğini yeniden söktüğümüz yere saat yönünde çevirip dikkatlice takın. Göbek iyice sıkılmadığı takdirde, musluğunuz yine su kaçırmaya devam eder.
- Musluk kafası ile vidası takıldıktan sonra plastik kapağı da bastırıp yerine iyice oturtun. İşte musluk tamiratı bu kadar devam edecek. Kolay bir işlem olduğunu sizde yaptığınızda göreceksiniz.
Şimdi başlamadan evvel kapattığınız ana vanayı yeniden açarak, bina tesisatına su girişini sağlayın. Tamirini yaptığınız musluğun kapalı konumdayken su kaçırıp kaçırmadığı iyice kontrol edin. Musluğu kapalı konumdan çevirerek, açık konuma getirin ve bu durumda su akıtıp akıtmadığını kontrol edin. Eğer yaptığınız musluk tamirinde başarılı olduysanız, musluk normal şekilde çalışmasına döner. Ancak yine bir sorun varsa artık profesyonel bir destek almanızı tavsiye ederiz.