Muz nasıl yetiştirilir?
Herkes tarafından çok sevilen muz bilindiğinin aksine ağaçta yetişmez, muz büyük bir ottur. Bu tür otlar, çiçek açıp sonra toprağa düşen bitkiler olarak tanımlanırlar. Çiçek açtıktan sonra, otun toprağın üstünde kalan kısmı ölür ve gövde öldükten sonra, hemen yanındaki kökten bir diğeri büyür. Böylece bitki 1-2 yıl içinde yayılır ve genişler.
Muzun ilk vatanı Malaya’dır. Yaklaşık 10 bin yıldır üretilmektedir. Güney Doğu Asya’da yetişen muzlar etli değildir ve yarasaların döllenmesi ile yayılmaktadır. Pazardan veya marketlerden aldığınız muzlar yabani değildir. Özel bir türdür. Bu muzlar insan üretimi olmadan üreyemezler. Dünyada yetişen muzların %90 ‘nı, insan eli ile döllenmiştir. Muz genetik özelliğini 100 asırdır değiştirmeyen tek meyvedir. Bu nedenle muzlar, hastalıklara karşı son derece dayanıksızdırlar. Bir çok muz türü ilaçlara dayanıklı mantar hastalıklarına yenik düşmüştür. Eğer genetiği ile oynanmış bir muz yetiştirilirse, tüm dünya üzerinde muzun nesli tükenebilir. Bu çok ciddi bir sorundur. Muz dünyada ihracatı en karlı olan meyvedir. Muz sektöründe yılda 12 milyar dolar döner ve bu sektör sayesinde 400 milyon kişi geçimini sağlamaktadır. Muz üretimi genelde sıcak bölgelerde yapılır, fakat Avrupa’da en çok İzlanda’da yetişir. Burada oluşturulan seralarda, jeotermal sular ile ısıtılarak yetişitirilir ve dünyanın en kaliteli muzudur. Her yıl Belize’deki muz hasatının tamamını satın alan, Fyffes çikolata fabrikası İrlandalıdır.
Muz, dünyanın en lezzetli meyvelerindendir. Ülkemizde, en çok Anamur ve Antalya bölgesinde yetişen muz, lezzeti ile hepimizin en sevdiği meyvedir.