Ne kadar uyumalıyız?
Her insanın sağlıklı bir fizyolojik ve psikolojik yaşam sürdürebilmesi için düzenli olarak uyuması gerekmektedir. Günlük uyuma süresi genetik faktörler nedeni ile kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, yaşamsal vücut ve beyin faaliyetlerin düzgün biçimde sağlanabilmesi için en az 4 saat uyumak gerekir.
Çoğu insanın bilmediği; çok az uyumak insan sağlığı için zararlı olduğu kadar, çok fazla uyumak da oldukça zararlıdır. Her insanın uyuma gereksinimi farklı olduğu gibi, uzmanlara göre ortalama 9 saatten fazla uyunmaması gerekmektedir. Günde 9 saatten fazla uyuyan insanların daha az yaşadıkları, yapılan birçok istatistiksel araştırma ile kanıtlanmıştır. Uykuda geçirdiğiniz zaman arttıkça metabolizmanız da yavaşlayacağından; hem kilo almanız kolaylaşacak hem de birçok hastalığa
yakalanma ihtimaliniz artacaktır. Uzun yaşamanın da ötesinde, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmek için düzenli uyumak bir ihtiyaçtır. Bilim adamları genel olarak insanların, her gün 8 saat kadar uyumaya özen göstermesi gerektiğini söylemektedir.
Uyku kalitesi de dikkate alınması gereken bir konudur. Özellikle gece 23:00 ile sabah 08:00 arası uykunun en kaliteli olduğu zaman dilimidir. Bu zaman dilimde vücudumuzun dinlenme ve kendini yenileme oranı çok daha yüksektir. Yoğun iş temposu nedeniyle dinlenmeyi ve uyumayı da hafta sonunda bir güne bırakmak, vücut ve akıl sağlığı için yapılabilinecek en büyük yanlıştır. Uykunuzu biriktirmek yerine her gün düzenli bir biçimde uyumalısınız. Çünkü metabolizmamız sadece uyurken yavaşlayabilir ve kendini dinlenme konumuna alabilir. Gün içerisinde yoğun biçimde kullandığımız kaslarımızın ve omuriliğimizin yeteri kadar dinlenebilmesi de son derece önemlidir.
İnsanların uyuma ile yaptığı yanlışlardan biri de yemek yedikten sonra uyumaktır. Tok karnına yatağa girmeniz hem uyumanızı zorlaştırır hem de sağlığınız acısından büyük riskler taşır. Aç karnına uyumak, vücuttaki hücrelerin yenilenmesi için son derece mühimdir. Vücudunuzun kendini yenileyebilmesi ve ertesi güne kendini hazırlayabilmesi için doğru aralıklarda, yeteri kadar uyumanız gerekir. Toksinlerden arınarak kendini adeta tamir eden vücudunuz, bütün günün yorgunluğunu uyku esnasında üzerinden atmaktadır.
Yapılan araştırmalar günlük 4 saatten az uyuyan insanların akıl sağlığında ciddi sorunlar meydana geldiğini göstermektedir. Zira beyin, gün içerisinde yaşanan olayları hafıza merkezine kayıt etmek için uykuya geçilmesini beklemektedir. Birçok insan yeterli uyumadığı için beyinleri REM ve Non-REM denilen uyku aşamalarını doğru bir şekilde tamamlayamaz ve bu durum kişinin, yaşadığı dünya ile kavramsal bağlar kurmasını engelleyerek gerçeklikten kopmasına neden olur. Beyin fonksiyonlarının ve insan psikolojisinin üzerinde de muazzam etkisi olan uyku süreci, her insanın akıl sağlığını koruyabilmesi için kesinlikle düzenli bir alışkanlık haline getirmesi gereken bir konudur.