Neden küresel markamız yok?
Güçlü devlet olmanın en iyi alametlerinden birisi, dünyaca ünlü markanızın olmasıdır. Bugün ABD ve Çin, Kore, Japonya gibi ülkeleri ekonomilerin güçlü olduğunu global çapta iş yapan markalarıyla ispat ediyorlar. Bizim ülkemizde ise kendisini kanıtlayabilmiş bir marka yok. Bu büyük bir kayıp. 2023 hedefleri arasında 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu hedefin gerçekleşmesi adına katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, yerli sermayeye odaklanarak, ithalatın azalmasını sağlama çalışmaları hükümet tarafından yapılıyor. Ancak global çapta bir marka üretme konusunda zenginlerin elini taşın altına koymaması, ülkemizin bölgesinde ve dünyada güçlü devlet olma hedefini yavaşlatıyor.
Senelerce bu ülkenin insanında para kazanmış patronların neden elini taşın altına koymadıkları hususunda çok farklı sebepler ortaya koyulabilir. Bunlar elindekileri zaten üreterek ve bu ülkede istihdam yaratarak kazanmadılar. Faizcilikle kazanarak bu ülkenin kaynaklarının dışarıya akmasına sebep oldular. Global bir marka meydana getirmek ise, bu türden bir kolaycılıkla gerçekleşecek bir iş değil. Burada insanın bir vizyona ve misyona sahip olması gerekir. Bugün Türk marka araba üretsenize tavsiyeleri ve teşviklerine rağmen ünlü iş adamlarından birisi başbakanımıza şunu söyleyebiliyor: “Zaten biz üretiyoruz (Ürettiği marka ford –Amerikan markası-) Türk markası bir araba yapma kazançlı değil” Böyle düşünen birisi bu ülkenin evladı olabilir mi? takdiri size bırakıyorum ama yinede duyarlı iş adamları gerekli olan riski alarak bu işe imzalarını basacaklar.
İnovasyon, yenilik, Ar-Ge, misyon ve vizyonla yeni marka ortaya konulabilir. Global şirketlerimiz olabilir. Bunun sağlanması noktasında herkesin bir hayali, umudu ve yapabileceği bir şeyler vardır. Gelişen ve büyüyen Türkiye vizyonuyla çok şeyleri başaracağımızı biliyorum. Bu inanç global markaların bu topraklardan çıkmasına yardımcı olacak bir enerji doğuruyor.