Neden tarih öğrenmeliyiz?
Tarih bilim dalı olarak hem sosyal bilim dallarına hem de fen bilimlerine kaynaklık etmektedir. Herkese diğer bütün bilim dallarını anlamada ve yorumlamada sosyal ve kültürel entelektüel bir birikim kazandırır. Bazı bilim dallarında eğitim görenlerin en çok ihtiyaç duyduğu bilim dalı tarihtir. Özellikle siyaset bilimleri alanında eğitim görüp kendisini geliştirmek isteyenlerin tarih bilgisine kesinlikle ihtiyacı vardır.
Gelmiş geçmiş bütün toplumların geçirmiş olduğu aşamalar ve geçmiş yaşantılarında edinmiş oldukları deneyimler ancak ve ancak tarih öğrenmekle takip edilebilir. Tarih gerçeklere ulaşma yolunda kişinin pusulasıdır. Tarih bu yönüyle insanın hayal dünyasını zenginleştirmekle kalmaz aynı zamanda geliştirir, yeni düşünceler üretmesine ve ihtiyaçlara cevap verecek icatlar gerçekleştirmesine yardımcı olur. Tarih aynı zamanda olayları farklı değerlendirme imkânı sunarak insanda eleştirel bakış açısı oluşmasını sağlar.
Geçmişte yaşanmış olan bütün olayların detayları ve bu olayların yaşanmasında son derece aktif rol oynamış kişilerin hedefleri, niyetlerini ve bunları gerçekleştirmek için yaptıkları eylemleri anlamak ve yorumlamak için tarih bilim dalına ihtiyaç duyarız.
Tarihin yalnızca bir parçasını öğrenmek bile insanın yaşadığı çağı ve toplumu doğru anlamasına ve ona göre yol çizmesine yardımcı olmaktadır. Geçmişini bilmeyen insanlar hafızasını kaybetmiş olarak kabul edilirler. Milletler varlıklarını sürdürmek için geçmişlerini iyi derecede bilmek zorundadırlar. Geçmişten ders arak yeni politikalar üretebilirler. Daha önce yaptıkları hataları tekrarlamamak bile büyük br önem teşkil etmektedir.Tarih bir mandada mukayese etme imkanı sağlayan bir bilimdir.insana ait olduğu toplum ve milleti ile diğer toplum ve milletler arasında mukayese yapma olanağı taşımaktadır. Bu mukayese yapma becerisini kazanma aynı zamanda kişiye öz güven kazandırmakla birlikte empati duygusunu gelişmesine de katkı sağlar. Merak duygusu kişinin tarih öğrenmesinde önemli olan bir faktördür. Merak duygusuna sahip olan kişiler için tarih sevilen bir bilim dalıdır. İnsanın her insanda mevcut olan geçmişini öğrenme ihtiyacını gidermesi sadece tarih öğrenmekle gerçekleşebilir. Aileden ve toplumdan alınan tarihi miras insan hayatını oluşturmaktadır. Tarih dünyanın dört bir yanında hüküm sürmüş ülkeleri ve çağları önümüze sermektedir. Geçmişle bağlantıya geçerek alınan dersler insanların ve ulusların geleceklerine ışık tutmaktadır Dünyanın var oluşundan bu ana kadar milyonlarca insan doğmuş, yaşamış ve en sonunda ölmüştür. Ancak bu kadar insanın arasından bazıları daha kalıcı ve unutulmayacak işler yapmayı başarmışlar. Bıraktıkları eserlerle sürekli yad edilmektedirler.
Atatürk’te tarihin önemini bildiğinden daha cumhuriyetin bebeklik döneminde Türk tarih Kurumu’nu kurmuştur. Atatürk Türk milletine geçmişe sahip çıkma olanağı sunmuştur.