Network nedir, nasıl kurulur?
Bilgisayar teknolojilerinin gelişim sürecinden itibaren ortaya çıkan bir kavram olan network(ağ, şebeke), en basit ifade ile iki ya da daha fazla bilgisayarın birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamak demektir. İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanması olarak da tanımlanabilen network kavramı, bilgisayar kullanımının her alanda yaygınlaşması ile artan dijital veri paylaşımı ihtiyacı sonucunda doğmuştur. Yan yana duran iki bilgisayarın birbirine bağlanması da, iki farklı kıtada yer alan bilgisayarların birbiri ile iletişim kurması da network olarak kabul edilir. Yerel bir lokasyonda olan bilgisayarları birbirine bağlayan networkler LAN(Local Area Network) olarak tanımlanır. Bilgisayara eklenen ethernet kartları arasındaki kablo bağlantısı sayesinde sağlanan LAN networkler, günümüzün gelişen teknolojileri ile kablosuz olarak da sağlanabilmektedir.
Veri paylaşımına imkan sağlayan LAN network sistemi büyüdükçe yani sisteme bağlı olan bilgisayar sayısı arttıkça, bilginin verimli bir biçimde kullanılabilmesi için sisteme HUB ya da Server gibi bileşenler eklenmesi gerekir. Ofis ya da ev ortamında kullanılan LAN network sistemler; tek bir yazıcının birden fazla bilgisayar tarafından kullanılabilmesi, bilgisayarların sabit diskinde yer alan dosyaların paylaşılması, alınan ve gönderilen faksların tüm bilgisayarlar tarafından görüntülenebilmesi, ekran görüntülerinin paylaşıma açılması, tek bir yazılımın birden fazla bilgisayar tarafından kullanılabilmesi gibi imkanlar sunmaktadır. Tüm bunların ötesinde network ile tek bir modem üzerinden birden fazla bilgisayar internete girebilir ya da farklı bilgisayar kullanıcıları birlikte aynı oyunu oynayabilir.
Halk arasında “cross kablo çekmek” olarak bilinen LAN network tipi en basit ve aynı zamanda en işlevsel yerel ağ bağlantısıdır. Ethernet kartlarına kablo çekilmesinin ardından CAT5 protokollerine göre bilgisayarların iletişim haline geçmesi sağlanabilir. IP routing, TCP, ICMP, UDP, FTP, Telnet, SMTP, HTTP gibi internette yaygın olarak karşılaşılan standart isimleri de network sistemlerinin özelliklerine ya da kullanış biçimlerine verilen isimlerdir. Yan yana bulunan bilgisayarların birbirine bağlanmasının ötesinde internet üzerinden bir ana bilgisayara yani servera birden çok bilgisayarın bağlanmasını ve arzu edilen yazılımın kullanılması da sağlanabilir. Online olarak nitelendirilen gerçek zamanlı ve çok oyunculu modern çağın oyunları, aynı yazılımı kullanan bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarının çok seri bir biçimde birbiri ile haberleşmesini sağlar. Fiber optik kablo teknolojinin ülkemizde de yavaş yavaş kullanılması ve her geçen gün daha da yaygınlaşması ile yakın gelecekte çok daha hızlı network sistemleri bilgisayar kullanıcılarına sunulacaktır.