Nitelikli dolandırıcılık nedir?
Hukuki olarak yapılan dolandırıcılıkların nitelik kazanması sonucu ortaya çıkan nitelikli dolandırıcılık suçu, Türk Ceza Kanunu 158. Maddesinde belirtilen kapsamdadır. Ülkemizde yaşanan nitelikli dolandırıcılık olaylarının büyük çoğunluğu, dini duyguların sömürülmesi üzerinedir. İnsanların dini inanışları istismar ederek işlenen dolandırıcılık suçlarıyla kişinin insanları kandırması, işlenen suçun nitelikli dolandırıcılık kapsamına girmesine neden olmaktadır.
Ülkemizde hala büyü bozma, nazar çıkartma ve fal bakarak gelecekten haber verme gibi dolandırıcılık türleri çok yaygın uygulandığından, mahkemelerde de en fazla görülen nitelikli dolandırıcılık davaları dini inanışların sömürülmesi üzerinedir. Bu tür büyü bozma işleri için yazılan muskalar ve nazar koruması için yapılan işlemler karşılığında alınan para, kişinin işlediği suçun nitelikli hale gelmesine neden olur.
İnsanların ölüm riskinin dahi olabileceği kadar zor ve tehlikeli şartlardan faydalanılarak yapılan dolandırıcılık işlemleri de, yine nitelikli dolandırıcılık kapsamındadır. Ülkemizde bu tür dolandırıcılıklar genellikle hastaların kandırılması üzerine gelişmiştir. Birçok kanser hastasına mucize doğal ürün olarak lanse edilen ilaçların satılması ya da piyasadaki bir ilacın çok daha ucuza temin edileceğinin söylenerek rant sağlanması, nitelikli dolandırıcılıktır.
Doğal afetler ve kazalar gibi halkın genelini panik içerisine sokan durumlardan yararlanarak dolandırıcılık yapmak, işlenen suçun nitelikli hale gelmesine neden olur. Trafik kazası geçirmiş ve gerek fiziksel gerekse de psikolojik açıdan zor bir durum içerisinde olan bir insanın bu halinden yararlanarak dolandırıcılık yapmak, nitelikli dolandırıcılık kapsamındadır. Ayrıca deprem ve sel gibi felaketlerde de zor durumda kalan insanlardan faydalanılması, yine nitelikli dolandırıcılık olarak tanımlanmaktadır.
Son yıllarda internet üzerinden yapılan nitelikli dolandırıcılıklardan biri de, kapora adı altında insanlardan para almaktadır. Kişi başka birine ait olan herhangi bir malın resimlerini bir ilan sitesine koyarak, bu malı oldukça ucuz fiyata sattığını ilan etmektedir. Ürünün alıcılarından öncelikle kapora isteyen suçlu, daha sonra aldığı parayı geri vermeyerek nitelikli dolancırılık suçunu işlemektedir. Herhangi bir bankanın ismini kullanarak internet üzerinden kredi kartı bilgilerinin elde edilmesi de, nitelikli dolandırıcılıktır.