Normal doğum belirtileri nelerdir?
Normal doğum genellikle gebelik döneminde 37. ve 40. haftalar arasında gerçekleşir. Hamile olan kadınlarda % 10 kadar daha erken dönemde doğum olabilir. Doğum zamanında anne adaylarının hissettiği ağrıların gerçek doğum sancısı olup olmadığı belirlenmelidir. Gerçek doğum sancıları geldiğinde kasılmalar düzenli olur ve 30-70 saniye arasında sürer. Yalancı doğum sancıları ise, düzensiz gelir ve sancı aralıkları birbirine yaklaşmaz. Doğum belirtilerinin başlaması doğumdan bir kaç saat önce ya da bir hafta kadar önce başlar. İlk gebeliği olan anne adaylarında bu belirtiler genellikle daha erken süreçte başlar. Anne adayında önce hafifleme tarzında bir duygu meydana gelir. Bunun sebebi bebeğin başının aşağıya doğru hareket ederek inmiş olduğundandır. Normal doğumdaki belirtiler belli bir sırayı izlemez. Her anne adayı bu belirtileri farklı sıralarla yaşar. Bu belirtileri takip eden gebeler doğum için daha bilinçli hazırlanırlar.
Normal doğum belirtileri
Rahatlama dönemi: Gebe kadında bebeğin karnın alt tarafına doğru yer değiştirmesi sebebiyle, diyaframın üstünde olan basınç azalır. Bu durumda nefes alma daha kolaylaşır. Ancak bu süreçte idrar kesesi üstünde daha fazla basınç olacağından, gebelerde sık olarak tuvalete gitme ihtiyacı doğar.
Nişan gelmesi: Gebelik sürecinde rahim ağzında kalın bir mukus tabakası olur. Bunun sebebi bebeğin ve rahim içinin bakterilerden korunması içindir. Doğumun yaklaşması halinde rahim ağzında incelme ve rahatlama meydana gelir. Bu etkiyle birlikte mukus tabakası dışarı atılır. Bu tabaka koyu kıvamda, hafif kanlı bir akıntıdır. Bu belirti her gebe kadında oluşmayabilir. Bazı gebeler bunu doğumun hemen öncesinde, bazısı günler öncesinde yaşayabilir.
Suyun gelmesi: Gebelerin bir bölümünde gebelik kesesinin kasılma ve basınçtan dolayı yırtılmasıyla az miktarda amnion sıvısı vajenden dışarıya doğru sızar. Çok nadir bu sıvının miktarında fazlalık olur. Gebeliğin son zamanlarında idrar torbasına baskıdan dolayı gebeler bunu idrar kaçırmayla karıştırabilir. Bu yüzden bu belirtinin iyi takip edilmesi gerekir. Çünkü gebelik kesesinin erken yırtılması halinde, rahmin içinde enfeksiyon gelişmesi riski oluşabilir.
Doğum ağrıları: Gebeliğin son zamanlarında düzensiz aralıklarla gelen, alt karında ve kasıkta hissedilen, karında sertleşme ve değişik şiddeti olan, pozisyon değiştirmekle birlikte ağrının şiddeti de değişen, kısa süren kasılmaların yalancı doğum sancıları olan ağrılar olduğu söylenebilir. Doğumun yaklaşmasıyla bu ağrıların yerini gerçek doğum sancıları denilen ağrılar alır. Bu ağrıların daha şiddetli, belli bir düzen içinde gelen, ağrı aralıkları devamlı olarak birbirine yaklaşan, dinlenme ve pozisyon değiştirmekle geçmeyen tarzda olduğu söylenebilir. Sırtın altından başlayarak, karın bölgesine yayılma ve sertlik oluşumu gözlenir. Ağrıların beş dakikada bir gelmesi ve 1 dakikadan uzun sürmesi durumunda, gebelerin doktoruyla iletişime geçmesi gerekir.
Rahim ağzında incelme: Gebeliğin son zamanlarında rahim ağzında incelme başlar. Bu etki doktorun vajinal muayenesi sonucunda yüzde olarak belirlenebilir. Rahim ağzındaki incelme, doğum sırasında rahim ağzında olan genişlemeyi kolaylaştırmaktadır. Gebelikte son aylarda olan ve yalancı doğum sancısı denen kasılmalar rahim ağzında incelmeye yardımcı olur.
Rahim ağzında genişleme: Gebeliğin son döneminde rahim ağzında genişleme olur. Bu belirtide doktorun vajinal muayenesiyle belirlenebilir. Doğumun normal yollardan gerçekleşmesi için rahim ağzındaki genişlemenin 10 cm olması, incelmenin ise % 100 oranında olması gerekir.