Normal doğumdan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Doğumunu normal olarak yapan kadınlar, herhangi bir sorun çıkmaması halinde doğumdan sonraki 24 saat içinde hastaneden taburcu edilir. Bu süreçten sonra kadınlar geçirecekleri 40 gün süren lohusalık döneminde bazı şeylere dikkat etmelidir.
Normal doğumdan sonra kadınlar nelere dikkat etmelidir?
- Kadına normal doğum sırasında doğum kesisi yapılıp dikiş uygulanırsa, bu bölgenin bakımına ve temizliğine çok dikkat edilmelidir. Genellikle doğum sırasında bu kesiler bir önlem olarak, her kadına uygulanır. Ancak doğumda epizyotomi yani dikiş uygulanmayan kadınların vajina bölgesine özel bir bakım uygulanmasına gerek kalmaz.
- Annelerin bebeklerini doğumdan sonraki ilk ay içinde sadece anne sütüyle beslemelidir. Çünkü bu şekilde bebeğin emzirilmesi hem bebek için, hem de anne için çok faydalıdır.
- Normal doğumdan sonra anneye verilecek ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu ilaçların anne sütü aracılığıyla bebeğe zarar vereceği akla gelmemelidir. Özellikle kadınlarda olabilecek bir enfeksiyona engel olmak için verilmiş olan ilaçlar özenle kullanılmalıdır.
- Anneler bu süreçte kendilerine yeterince vakit ayırmalıdır. Dinlenmeyi ve uykuyu ihmal etmemeleri gerekir.
- Normal doğum yapmış olanlar, sezaryenle doğum yapan kadınlara göre daha kısa zamanda normal yaşama geri dönecek şekilde iyileşirler. Bu nedenle doğumdan sonra yapılabilecek egzersiz ve sportif çalışmalara daha erken başlayabilirler. Bununla gebelikten önceki formlarına ve vücut şekillerine daha erken dönerler.
- Normal doğum yapan kadınlar, doğumdan sonra 4-6 hafta içerisinde cinsel ilişkiye başlayabilir. Bu dönem kadına yapılan dikişlerin iyileşmesi ve kadının genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.
- Doğumdan sonra kadından gelen löşi denen kanama, yaklaşık bir aylık sürede azalarak devam eder. Bu devam ettiği sürece kadınlar sadece pet kullanmalıdır. Bunun için kesinlikle tampon kullanılmamalıdır.
- Normal doğumdan sonra kadınlarda belirli miktar göbek şişliği olacaktır. Bunun tekrar eski haline dönebilmesi için, yapılan egzersizler çok önemlidir. Ayrıca bu dönemde beslenme sırasında aşırılıktan kaçmak ve zararı olacak yiyecekler tüketilmemelidir. Kadınlar için bu süreçte göbek bölgesinin yeniden eski haline dönmesi için korse ya da krem gibi uygulamalar önerilmez. Buna ilaç kullanımıda faydalı olmaz. Her geçen gün kadının yapacağı egzersizler ve beslenmesi sayesinde göbek bölgesinin yeniden eski haline dönmesi sağlanır.
- Doğumun ardından bebeğin kontrollerinin, aşılarının ve tahlillerinin aksatılmaması gerekir.
- Kadınlar bu dönemde kendilerini aşırı derecede mutsuz, değersiz ya da karamsar hissederse, mutlaka profesyonel yardım almalıdır. Çünkü bunlar doğum sonrası depresyonu belirtilerinden olabilir.
- Normal doğumdan çıkmış olan kadınlar hemen ertesi gün taburcu olsalar da, kontrollerini aksatmamalıdır. Kadınların ilk kontrolü çoğunlukla doğumdan sonraki ilk haftada yapılır. Muayenede yapılan epizyotomi dikişinin iyileşme derecesi değerlendirilir, rahim ve kanama durumu incelenir, göğüsler ve emzirmeyle ilgili sıkıntılar değerlendirilir.
- Normal doğumdaki doğum kesilerine uygulanan dikişler kendiliğinden eriyen özelliktedir. Bu dikişler alınmasına gerek kalmadan kendiliğinden yok olur. Farklı bir uygulama olduğunda, doktor hastaya gereken bilgilendirmeyi yapacaktır.
- Doğumdan sonra kadınlar korunma yöntemi hakkında mutlaka doktoruna danışmalıdır. Çünkü toplum içinde bilinenin aksine süt koruması diye bir şey yoktur. Böyle bir zamanda istenmeyen bir gebeliğin önlenmesi için, uygun olacak korunma yöntemleri kullanılmalıdır.
- Normal doğum yapan kadınlarda adet kanamasının başlaması, kadının düzenli bir şekilde bebeğini emzirmesi durumunda 6 aydan 1 yıla kadar sürebilir. Bebeklerini düzenli şekilde emzirmeyen kadınların ise, adet kanamaları 2-3 ay içinde tekrar başlayabilir.
- Normal doğumdan sonra kadınlarda bir ay kadar süren kanama ya da akıntı gibi etkiler olur. Bu yüzden vajina içi su ya da başka maddelerle yıkanmamalıdır. Bu hijyenin ve temizliğin sağlanması açısından önemlidir. Kadınlarda enfeksiyon oluşma olasılığını yükseltir.