Nurullah Genç kimdir?
Nurullah Genç 9 Eylül 1960 tarihinde Erzurum’un Horasan ilçesinde doğdu. İlkokulu, köyünde okul olmaması nedeniyle akrabalarının yanında iki ayrı köyde iki yıl üç ay okuyarak bitirebildi.
Ortaokul birinci sınıfa Kars’ta başlayan Genç, teyzesinin yanında Merkez Ortaokuluna devam etti. Amcası köyden Horasan’a evini taşıyınca, ortaokul 2 ve 3. sınıfları amcasının yanında okudu ve Horasan Ortaokulundan mezun oldu. Ortaokul 2. Sınıftan itibaren boyacılık, garsonluk, bulaşıkçılık işlerinde çalıştı. Şair ayakkabı boya fiyatını 50 kuruştan 25 kuruşa indirdiği ve kaliteyi üst seviyede tuttuğundan dolayı Erzurum Horasandaki kahvehanelerin aranan boyacısı oldu. Genç diğer boyacılar tarafından kıstırılıp darp edildi. Boya sandığı kırılınca Genç boyacılık yapmaktan zorunlu olarak vazgeçti. Ortaokuldayken 3. Sınıfta gündüz okula gider, gece ise fırında çalışırdı. Yakınları onun sınıfta kalacağını düşünürken, o ise okul birincisi oldu. Hayata erken atılan Genç, fırıncılığı öğrendi ve daha sonra üniversiteyi bitirene kadar yaz tatillerinde fırında çalıştı.
Parasız yatılı sınavlarına giren şair sonuç belgesi eline ulaşmayınca kazanıp kazanamadığını öğrenemedi. Babası, ahırındaki 10 koyundan sekizini satarak onu paralı yatılı olarak okula kaydettirdi. Burullah Genç böylece böylece Erzurum İmam – Hatip lisesindeki okula başladı. İki ay burada kalan Genç daha sonra parasız yatılıyı kazanmış olduğunu öğrenince, okulun bitişiğindeki yurt binasına yerleşti. Babası, paralı yatılı için yatırdığı ücreti geri almadı ve ihtiyaç sahibi çocuklar için harcanmasını istedi. Babasının bu davranışı karşısında çok duygulanan şair bir süre sonra yeni bir boya sandığı alarak ders çıkışlarında yurt kantininde boyacılık yapmaya başladı. Ödev yapma zamanı olmayan öğrenciler için para karşılığında ödevler yaptı. Dört yıl boyunca böyle hareket etti.
Öğrencilik yıllarında çok sayıda kitap okudu. Bu dönemde gözlük takmaya başlayan şair şiirler yazdı ve ödüller aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen şiir yarışmasında Türkiye ikincisi oldu. Milli Türk Talebe Birliği Hicri 1400 konulu şiir yarışmasında “Hicret” adlı şiiriyle Türkiye birincisi oldu. Hicret şiiri Nesil dergisinde yayınlandı. Ayrıca tiyatroya da ilgi duyuyordu. Lisede her yıl takdirname alan şair 1978-1979 eğitim-öğretim yılı sonunda Erzurum İmam – Hatip Lisesinden birinci olarak mezun oldu. Boyacılıktan kazandığı parayla 10 tane koyun alıp köyüne götürdü.
1979’da yapılan üniversite sınavları kazanıp Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne yerleşti. İlk yıl yurt kantininde boyacılık yaptı.Daha sonra inşaatlarda ve fırınlarda çalıştı. Üniversite yıllarında şiirleri edebiyat dergilerinde yayınlandı. Aylık derginin kadrosunda yer aldı. Bir grup arkadaşıyla birlikte “Genç Kuşak” adlı bir dergi çıkardı ve orada şiirleri yayınlandı. Yeni Devir Gazetesi Genç Kalemler Makale yarışmasında Yaşar Garip Koyuncu mahlasıyla Türkiye ikincisi oldu.
Üniversite yıllarında ayrıca tiyatro ve satranç çalışmaları da yaptı. Yurt-Kur Bölge tiyatrosu adına Moliere’in Cimri adlı oyununu sergiledi. Harpagon adlı karakteri canlandırdı. Erzurumda oyunu izleyen devlet tiyatroları yönetmeni, Genç’e profesyonel tiyatro teklifinde bulundu. Satranç oynamaya devam eden şair Erzurum satranç şampiyonu olarak Türkiye Satranç liginde yer aldı.
1983 yılında fakülteden mezun oldu. 1984 yılında aynı fakültede araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Yönetim ve Organizasyon alanında yüksek lisans yapan şair 1990 yılında doktor, 1995 yılında doçent, 2001 yılında ise profesör oldu. Nurullah genç 2003 yılında Kocaeli Üniversitesine geçti ve yedi yıl çalıştı.
Genç 31 Aralık 2012 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na Üye olarak atandı. Halen bu görevini sürdürmektedir.
Şiir Kitapları
1. Çiçekler Üşümesin
2. Nuyageva
3. Yankı ve Hüzün
4. Aşkım İsyandır Benim
5. Siyah Gözlerine Beni de Götür
6. Yanılgı Saatleri
7. Yağmur
8. Rüveyda Yıldırım
9. Denizin Son Martıları
10. Aşk Ölümcül Bir Hülyadır
11. Hüznün Lalesidir Dünya
12. Gül ve Ben
13. Yürüyelim Seninle İstanbul’da
14. Müptelâdır Gemiler Benim Denizlerime
15. Sensiz Kalan Bu Şehri Yakmayı Çok istedim
16. Birkaç Deli Güvercin
17. Çanakkale:Her Şey Yanıp Gül Oldu
18. Ateş Semazenleri
19. Ölüm Noktürnü
Romanları
1. Tutkular Keder Oldu
2. Yollar Dönüşe Gider
3. İntizar
Mesleki Eserleri
1. Zirveye Götüren Yol:Yönetim
2. Yönetim El Kitabı
3. Başarı Bedel İster
4. Yönetim ve Organizasyon
5. Kalite Liderliği
6. Ortaklık Kültürü
Ödülleri
1. 1990 yılı Türkiye Diyanet Vakfı N’at-ı Şerif Büyük Ödülü Sahibi (Yağmur şiiri ile).
2. 1987 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Roman Teşvik Ödülü sahibi (Tutkular Keder Oldu romanı ile).
3. 1996 yılı Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Kültür Hizmet Ödülü sahibi.
4. 1998 yılıTuzla Belediyesi Gül Şiirleri Armağanı Ödülü sahibi(Gül ve Ben isimli eseri ile ile).
5. 1999 yılı Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Şairi Ödülü sahibi(Hüznün Lalesidir Dünya eseriyle).