Obezite nedir, nedenleri nelerdir?
Obezite yani şişmanlık, vücudumuzda yağ birikimi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Obezite bazen, belirli rahatsızlıklar sonucu bazen de alınan gıdalardan oluşan enerjinin yakılamaması sayesinde oluşmaktadır.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda obezite, kalp damar sisteminden, solunuma ve hormonal sisteme kadar kötü yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Buna göre, obez insanlar daha fazla kalp krizi geçiriyor, beyin kanaması, şeker hastalığı ve hormonal sorunlar yaşıyorlar. Obezite insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bütün dünya üzerinde hızla artan bu hastalık, fast food denilen hızlı ve ayakta yemek yeme alışkanlığı ile hızla artışa geçmiştir. Bol yağlı ve kızartma türü yiyecekler ve az hareket etmek başlıca nedenlerindendir. Yaşlanma ve fazla çocuk yapmak, hareketsiz bir yaşam, depresyon ve stres obeziteyi tetikleyen unsurlardır. Obezite tedavisinde, uzun sürede sağlıklı yemek yeme alışkanlığı bireylere kazandırılır. Hızlıca kilo vermek değil, uzun sürede yavaş kilo vererek, sağlıklı yemek yeme alışkanlığına sahip olunmaya çalışılır. Yağ kullanımını azaltmak, kalori alınımını dengeleyerek, yapılan spor sayesinde kilo vermek sağlanmaktadır. Bunun için, bir diyetisyen kontrolünde çalışmak gereklidir. Her bünye, farklı metabolizma hızına sahiptir ve obezite altında yatan farklı hastalıklar varsa tedavi kesinlikle yapılmalıdır. Bu tedaviler sayesinde bazen diyet bile yapılmadan kilo verilebilmektedir. Fakat, toplam kilonun %5-%10’nu vermek bile hayat standartlarını yükseltmekte, pek çok hastada kalp damar, tansiyon ve hormon dengesi düzeni sağlamaktadır.
Obezite ile mücadele için Türkiye’de devletimiz bir seri önlem almakta ve kampanyalar düzenlemektedir. Bunun sebebi, ülkemizde hızla artan bir salgın şekline dönmesidir. Bu gün her yıl dünyada milyonlarca insan obezite yüzünden meydana gelen tansiyon, şeker ve kalp hastalıklarından hayatını kaybetmektedir.