Oğuz Atay kimdir?
Bilhassa tutunamayanlar adlı eseriyle en çok okunan yazarlar arasına girmeyi başaran edebiyatımızın güçlü kalemlerinden Oğuz Atay, 1934 yılında İnebolu’da dünyaya geldi.
VI. ve VII dönem Sinop ilimiz, VIII. Dönem Kastamonu ilimiz Milletvekilliği yapan Türk siyasetinin önemli isimlerinden Cemil Atay’ın oğlu olan Oğuz Atay, 1951 yılında bugünkü adı Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji’ni, 1957 yılında da İTÜ İnşaat Fakültesi’ni bitirdi. 1960 yılında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi(şimdiki adıyla Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1975 yılında doçent olan ünlü yazar Atay, Topografya adlı bir de mesleki kitap yazdı. Atay’ın çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayınlandı. Atay kısacık hayatına çok eserler sığdırmış edebiyatımızın önemli kalemlerinden biri olmuştur.
Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlıe serinin 1971- 1972 yılında yayınlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası haline geldi. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü’nü kazandı. 1973 yılında yazdığı “Tehlikeli Oyunlar” Atay’ın ikinci romanıydı. Hikayelerinin hepsinin “Korkuyu Beklerken” adı altında bir kitapta topladı. 1911-1967 yılları arasında yaşamış olan Prof.Dr. Mustafa İnan’ın hayatını kaleme aldığı “Bir Bilim adamının Romanı” ve Devlet Tiyatrosu’nda sahneye konulmuş olan “Oyunlarla Yaşayanlar” tiyatro oyunlarıdır. Tamamlanmamış denemelerinden oluşturulan “Eylem bilim” adlı eser birkaç yıl önce yayımlandı.
Atay,genç hasta amansız bir derde düştü ve beynindeki tümörden dolayı bir süre Londra’da yaşadı ve burada tedavi gördü. Ancak 13 Aralık 1977 yılında 43 yaşında iken öldü.
Oğuz Atay ,eserlerinde düşle gerçeğin birbirine karışması, üstkurmacanın kurgunun ana ilkesi olması nedeniyle postmodernist roman kategorisinde eser veren ilk yazar olarak kabul edilmektedir. Oğuz Atay, bilhassa Tutunamayanlar romanında, modern şehir yaşamı içinde bireyin yalnızlığını, toplumdan kopuşlarını ve toplumsal ahlaka, kalıplaşmış düşüncelere karşı yabancılaşan, tutunamayan insanalrın iç dünyasını anlatır. Yapıtları eleştiri, mizah ve ironi içermektedir. Kastamonu Valiliği 2007 yılından beri Oğuz Atay Edebiyat ödülleri vermektedir.
Modern Türk romanının en önemli isimlerinden biri olan Oğuz Atay eserleriyle bir döneme damgasını vurmuştur. Yaşadığı dönemde var olan absürd akımı edebiyatımıza uyarlamış olan yazar, bu açıdan bakıldığında tam bir moderndir. Modern yazının gerekliliklerini bütün eserlerinde yerine getirmiş olan Atay, aynı zamanda Tutunamayanlar eseri ile de hala çok fazla okuyucuya ulaşmaktadır.
Atay “Tutunamayanlar” adlı romanında “Ey insanlar sonunda bunu da mı yapacaktınız bana” diyerek toplumla entelektüelin çatışmasını en iyi şekilde anlatmıştır.
Oğuz Atay romanlarında toplumun içinde hep var olan ancak daha önce cesur bir şekilde irdelenememiş olan karakterleri anlatır. Cümlelerine Batılılaşma sürecinde olan bireylerin hayatları, toplumdan kopuşları ve özellikle iç çelişkiler mükemmel bir şekilde girmiştir.
Oğuz Atay sürekli hayatı alaya almaktan hoşlan bir yazardı. İlk zamanlarda yayınladıkları kitaplar çok fazla pek ilgi görmese de daha sonra her insanın okumasa bile kütüphanesinde mutlaka yer verdiği bir yazar oldu.
Sağlığında hiçbir kitabı ikinci bir baskı bile yapamayan Oğuz Atay’ın kitapları ölümünden sonra daha büyük bir ilgi görmüş ve defalarca basılmıştır. Yıldız Ecevit tarafından hazırlanan Oğuz Atay biyografisi “Ben Buradayım.” 2005 yılında okuyucularla buluştu.
Yayımlanmış eserleri
1. Tutunamayanlar (1972)
2. Tehlikeli Oyunlar (1973)
3. Bir Bilim Adamının Romanı (1975)
4. Korkuyu Beklerken (1975)
5. Oyunlarla Yaşayanlar (1975)
6. Günlük (1987)
7. Eylem bilim (1998)