Ölüdeniz neresidir?
Bilhassa yamaç paraşütü ile turistlerin ilgi odağı olan turistik bölgelerimizden biridir. Ölüdeniz, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı olan bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı % 82 oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı olarak seçilmiştir.
Ölüdeniz, turizm açısından son derece gelişmiş bir yerdir. Lidyalılar döneminde ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ’da ise “Uzak Diyar” olarak tanınan güzel beldemiz, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’da yer almaktadır. Türkiye’deki deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.
Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl özelliğine sahiptir . son derece fırtınalı geçen günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece küçük çırpıntılar meydana gelir.
Durgun gibi duran Ölüdeniz, gözle görülemeyecek üç nedenden dolayı kendisini hemen hemen her gün yenilemektedir. Bu nedenlerden birincisi, Ölüdeniz’de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açık denize doğru bir akıntı meydana getirmektedir. İkinci neden, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açık denizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon meydana gelmesidir. Üçüncü gözle görülemeyen neden ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir denizin yaklaşık yarım metre yükselip sonra alçalmasıdır. Bu durum büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışını sağlamaktadır.
Ölüdeniz’e hem kara, hem deniz, hem de havayolu ile ulaşmak mümkündür.İstanbul , Antalya, İzmir, Ankara, gibi merkezlerden Fethiye’ye düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Bölgenin havaalanı olan Dalaman Havaalanı’da beldeye bir saatlik mesafede bulunmaktadır. Fethiye Ölüdeniz arası sadece 12 km’dir. Fethiye’den beldeye turistik açıdan cazibe merkezi olmasının da etkisiyle düzenli ulaşım imkanları bulunmaktadır.
Beldede her türden birçok otel, pansiyon, ve kamp yeri bulunmaktadır. Her türlü deniz sporunun kolaylıkla yapılabildiği beldede dağcılık,safari, yürüyüş ve rafting yapma imkanları ile birlikte Babadağ’dan yaklaşık 2000 metre yükseklikten “Yamaç Paraşütü” ile atlama imkanı da bulunmaktadır.
Kıyı şeridi, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından tanzim edilen Belceğiz’de modern tesisler bulunmaktadır. Belceğiz’de her türlü konaklama yeme-içme ve eğlenme, halka açık plajlarda da her türlü su sporu yapma imkanı mevcuttur.
Belceğiz’in kuzeybatısında Kumburnu ve Ölüdeniz yer almaktadır. Bu yöre 1978 yılında Milli Park olarak belirlenmiş olup, 1. derecede doğal sit alanı olarak belirlenmiştir. Kumburnu günübirlik dinlenme plajı olarak bilhassa Fethiyeliler tarafından kullanılmaktadır.
Fethiye-Ovacık karayolunda, çam ormanları içerisinde yer alan, köy özelliğine sahip olan bu semt, otel ve pansiyon olarak 3000 civarında yatak kapasitesi ile son derece gelişmiş olan turizm merkezlerinden biridir.
Gemiler Adası,Ölüdeniz’in batısında ve takriben 7 km. uzaklıktadır. Adada M.S. 5-13. yüzyıllarda yapıldığı anlaşılan Bizans ve Roma dönemlerine ait olan ev, depo, sarnıç ve kilise kalıntıları bulunmaktadır.
Kaya Köyünün arkasında bulunan tepeyi aşaraki zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrelenmiş bir başka güzelliğe, Gemiler Koyuna ulaşılmaktadır.
Fethiye sahilinde ve Ölüdeniz sahilinde bulunan teknelerle yapılan gezilerde Karacaören, Aya Nikola Adası, Gemiler Koyu, 12 adalar ve Göcek’i gezmek mümkündür.
1975 metre yüksekliğe sahip olan Babadağ’dan tecrübeli bir pilot eşliğinde başlayan serüven 30-40 dakikalık bir uçuştan sonra Belceğız Plajında tamamlanmaktadır. 1700 metre yükseklikteki uçuş noktasına ancak ciplerle gidilmektedir.
Ölüdeniz’de ayrıca Belceğız’de bulunan dalış acenteleri ile günü birlik ve haftalık turlar düzenlemektedirler. Bu turlar esnasında dalış sertifikaları alınabilmektedir.Ölüdeniz yaz mevsiminde en kalabalık olan turistik yerlerden birdir. Bu bakımdan bölge ekonomisine ciddi katkılar sunmaktadır.