Öresund Köprüsü nerededir?
Öresund Köprüsü, İsveç ile Danimarka arasında yer alan Öresund Boğazı üzerindeki köprüye verilen addır. Bu köprü; iki şeritten oluşan bir demiryolunu, dört şeritten oluşan bir karayolunu barındırmaktadır. Bu özelliği ile Öresund Köprüsü, Avrupa’nın hem demiryolu, hem de karayolu bulunan en büyük köprüsü olarak anılmaktadır. Danimarka’nın başkenti olan Kopenhag ile İsveç’in büyük şehirlerinden Malmö bu köprü ile birbirlerine bağlanmış durumdadır. Avrupa Birliği’nin uluslararası karayolu olan E20, denizin ortasında iki şeritli yol ile bu köprüye bağlanmaktadır.
Öresund Köprüsü, 1995 yılında yapımına başlanmış, 1999 yılında da yapımı tamamlanmış bir köprüdür. Köprünün resmi açılışı 1 Temmuz 2000 tarihinde Danimarka Kraliçesi III. Margrethe ile İsveç Kralı Carl XIV. Gustaf’ın katıldığı bir törenle gerçekleşmiştir. Aynı tarihte köprü araç trafiğine de açılmıştır.
Köprünün en büyük direği yerden yüksekliği 204 metre olan direktir. Köprünün toplam uzunluğu ise 7845 metre, denizden yüksekliği de 57 metredir. İki katlı olan köprünün üst katında dört şeritli karayolu, alt katında ise iki şeritli demiryolu mevcuttur. Öresund Boğazı’nın ortasına kadar bu şekilde gelen köprü, boğazın ortasında deniz altına iner burada varolan tünelle birleşir. E2o karayolunun da birleştiği yer bu tüneldir. Boğazın köprü olmayan kısmı da deniz taşımacılığı için kullanılabilmektedir.
Köprünün deniz altına inebilmesi için Peberholm Adası adı verilen yapay bir ada kullanılmaktadır. Köprü bu ada üzerinde sona erer ve denizin altındaki tünelle birleşir. Bir ayağı İsveç’te olan köprünün Danimarka’da olan bir ayağı mevcut olmadığından, bu yapay ada resmen İsveç’a ait kabul edilmektedir. Peberholm Adası ile Danimarka’nın bağlandığı alana ise Drodgen Tüneli adı verilmiştir. Bu tünelin uzunluğu 4050 metredir. 3150 metrelik kısım deniz altında bulunmaktadır. “Neden Öresund Köprüsü Danimarka’ya kadar uzatılmadan yerin altına alınmıştır?” şeklinde akıllara gelen soruya verilen yanıt Danimarka tarafındaki kısmın Kopenhag Havaalanı’na çok yakın bir bölge olması nedeniyle güvenlik açısından uygun olmadığı şeklindedir.
Köprü geçişleri ücretli olup, otomobiller için 36 Euro’dur. Otomobilde bulunan her birey için de ilaveten 1 Euro ücret alınmaktadır.