Organ bağışı nasıl yapılır?

Ülkemizde ne yazık ki hala yeterli bir bilince sahip olunmamasına rağmen organ bağışı, bir insanın dünyaya bırakabileceği en büyük miraslardan biridir. Organ bağışı; kişi yaşamını yitirdikten sonra kullanılabilir durumda olan organlarının tamamının ya da kendi isteği ile bir kısmının, başka insanlar tarafından kullanılmasına izin vermesidir. Bu tür bir organ bağışı ile güneşin doğuşunu hiç görememiş bir insanın görmesi sağlanabilir, her hafta diyaliz makinalarına bağlanmak zorunda kalan bir insana özgürlüğü geri verilebilir.

Organ bağışı hangi organları kapsar?

Organ bağışlamak için konulmuş herhangi bir sınırlama mevcut olmadığı gibi, sağlıklı bir şekilde çalışan tüm organlar bağışlanabilir. Ayrıca bir insandan yalnızca bir değil, birçok organ alınarak birçok insana hayat ışığı sağlanabilir. Ülkemizdeki gelişen tıp imkanları artık; böbrek, kalp, kalp kapağı, akciğer, pankreas, karaciğer, kas, kemik, kornea ve daha birçok organın nakil edilmesine imkan sağlıyor. Ayrıca son dönemde ülkemiz hekimlerinin imza attığı yüz ve çift kol nakli gibi başarılar da, organ bağışı konusunda ülkemizin ne kadar ilerlediğinin en büyük kanıtıdır. Bu kadar çok organı farklı insanların kullanmasını sağlayarak, onlarca kişinin hayatına yeni bir umut doğmasını sağlayabilirsiniz.

Organ bağışı için nereye gidilir?

Organlarınızı bağışlamaya karar verdikten sonra; sağlık müdürlükleri, hastaneler, ehliyet alımı esnasında emniyet müdürlükleri, organ nakil merkezleri, organ nakline yönelik kurulmuş tüm vakıf ve derneklere gidebilirsiniz. Organ bağışı yaparken size verilecek olan “organ bağış kartını”, iki şahit huzurunda imzalamanız gerekir. Ayrıca organ bağışında bulunmak isteyen kişilerin ilk olarak ailelerinin de bu konuda haberdar etmeleri, olası bir ölüm durumunda hayati derece önemli olan zamanın ailenin itirazlarıyla boşa gitmesini engelleyecektir. Çoğu organ bağışçısı bu işi ailesinden gizli yaptığından, ölüm durumlarında organların biran önce alınması gerektiği halde ölen kişinin yakınları sağlık personelini engellemektedir. Bu nedenle bağışçıların ilk olarak ailelerini bu durumdan haberdar etmesinde büyük yarar vardır.

1979 Sayılı Yasa gereğince organ bağışını 18 yaşını dolduran herkesin yapabilmektedir. Hekim tarafından tasdik edildikten ve iki şahit huzurunda organ bağış kartı doldurulduktan sonra organ bağış işlemi tamamlanmış olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın