Orhan Kemal kimdir?

15 Eylül 1914 tarihinde Adana’nın Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi. Toplumsal gerçekçi romanın usta kalemi öykü ve roman yazarı. Asıl ismi Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal’in babası ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kastamonu milletvekili olan ve seçildiği Adalet Bakanlığı’ndan 3 gün gibi kısa bir sonra istifa ettirilip hemen hemen tüm İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanan Abdülkadir Kemali Bey’dir. Babasının, 1930 yılında dönemin ilk partilerinden Ahrar Fırkası’nı kurmak ve gazete çıkarmak sebebinden dolayı öldürülme korkusuyla Suriye’ye geçmesi üzerine, ortaokul son sınıfta öğrenim hayatını yarıda bırakmak mecburiyetinde kalmıştır.İki yıla yakın bir süre Suriye ve Lübnan’da kalmak zorunda kalan Orhan Kemal 1932 yılında Adana’ya babaannesinin yanına dönmek durumunda kalır ve hamallık ve çırçır fabrikalarında işçilik yapar, daha sonra ise ambar memurluğu ve katiplik gibi işlerde çalışır. orhan_kemal
1937 tarihinde fabrikada işçi olarak çalışan Nuriye hanım ile hayatını birleştirir ve 1938′de ilk çocuğu Yıldız doğar. Aynı dönemde sanatçı askerlik görevini yapmak üzere Niğde’ye gider. Burada rahat durmayan Orhan Kemal “yabancı rejimler lehine propaganda ve isyana muharrik” suçları ile suçlanır ve bu suçlardan dolayı yargılanarak 5 yıl hüküm giyer. Sırası ile Kayseri, Adana ve Bursa cezaevlerinde bu hükümlülük süresini tamamlar.O sırada Bursa Cezaevi’nde yatmakta olan Nâzım Hikmet‘le tanışması yaşamının ve yazarlığının en önemli anını oluşturur. Dergilere Raşit Kemali, Raşit Kemal, Orhan Raşit gibi takma isimlerle şiirlerini yollamıştır. Ayrıca Yeni Nesil ve Varlık gibi dergilere öykülerini göndermiştir. 1943′te özgür bırakıldıktan sonra tekrar Adana’ya döner. Amelelik, sebze nakliyeciliği yapar ayrıca Adana Verem Savaş Derneği’nde katiplik görevlerinde bulunur. 1950 yılında İstanbul’a yerleşen Orhan Kemal hayatını yazılarıyla kazanmaya başlar. 1966′ da yine rahat durmayan Orhan Kemal bir lokantadaki konuşmasında komünizm propagandası yapmak suçundan dolayı tekrar yargılanır ancak bu defa beraat eder. Hayatının son döneminde Bulgaristan ve Romanya ‘daki Yazarlar Birliği’nin konuğu olarak, ve asıl olarak tedavi amacıyla Soyfa’ya gitmiştir. 2 Haziran 1970 yılında hastalığına derman bulamayan Orhan Kemal Sofya’da tedavi edildiği hastanede beyin kanamasından hayata veda etmiştir. İstanbul’daki Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Eserleri:
ROMAN:
Baba Evi , Avare Yıllar, Murtaza, Cemile , Bereketli Topraklar Üzerinde, Suçlu, Devlet Kuşu , Vukuat Var, Gavurun Kızı, Küçücük, Dünya Evi , El Kızı , Hanımın Çiftliği , Eskici ve Oğulları , Gurbet Kuşları , Sokakların Çocuğu , Kanlı Topraklar , Bir Filiz Vardı , Müfettişler Müfettişi , Yalancı Dünya , Evlerden Biri, Arkadaş Islıkları , Sokaklardan Bir Kız, Üç Kağıtçı, Kötü Yol, Kaçak, Tersine Dünya.
ÖYKÜ: Ekmek Kavgası , Sarhoşlar Çamaşırcının Kızı 72. Koğuş Grev ,Arka Sokak Kardeş Payı , Babil Kulesi, Dünyada Harp Vardı ,Mahalle Kavgası ,İşsiz ,Önce Ekmek ,Küçükler ve Büyükler (ölümünden sonra)

OYUN:
İspinozlar,72.Koğuş
ANI:
Nazım Hikmet’le Üç buçuk Yıl
İNCELEME:
Senaryo Tekniği ve Senaryoculuğumuzla İlgili Notlar
RÖPORTAJ:
İstanbul’dan Çizgiler

Orhan Kemal’in sinemaya uyarlanmış eserleri ise şunlardır: Suçlu , Devlet Kuşu,Baba Evi,Avare Mustafa, Murt aza ; Bekçi, El Kızı,Vukuat var,Sokaklardan Bir Kız,Bereketli Topraklar Üzerinde, Kaçak , 72. Koğuş , Eskici ve Oğulları, Tersine Dünya

Bir Cevap Yazın