Oslo görüşmeleri nedir?

Özellikle çözüm sürecinde sık sık dillendirilen Oslo görüşmeleri belki de bu sürecin en önemli aşaması olmuştur. Ancak burada ne konuşulduğu tam anlamıyla netliğe kavuşturulmadı. Sadece KCK temsilcilerinin bu konudaki beyanları bulunmaktadır. Devlet tarafından herhangi bir açıklama getirilmemiştir. Bundan dolayı birçok spekülasyon yapılmıştır.
oslo
13 Eylül 2011 tarihinde bölgenin ve Kürtlerin en önemli haber kaynağı olan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) internet sitesinde bir ses kaydı yayınlandı. Birkaç saat sonra kaldırılan bu kayıtta, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) temsilcileriyle Türkiye Devleti görevlileri arasında yapılan müzakerenin yer aldığı ileri sürüldü.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, hem PKK Lideri Abdullah Öcalan’la ve hem de PKK temsilcileriyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ve “özel temsilci” sıfatıyla görüştüğü iddia edildi. Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan bu görüşmeye, dönemin Başbakanlık Müsteşar yardımcısı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, KCK’den ise Mustafa Karasu, PKK’li Sabri Ok ve Zübeyir Aydar’ın katıldığı iddia edildi. Bu görüşme kimi zaman yalanlansa da sonradan biribirini tutmayan ifadeler bunun gerçekleştiğini göstermektedir. PKK’nın kurucu isimlerinden ve örgütün Kandil’deki liderlerinden Mustafa Karasu, Oslo görüşmelerine ilişkin ilk kez konuştu. Örgüte yakın sitede yayınlanan röportaj aynen şöyle:
Oslo görüşmeleri resmi olarak 2008 Eylül’ünde başladı. Ama önceden dolaylı görüşmeler var. Aracılık yapan, uluslararası bir kurumdur. Dolayısıyla bazı büyük devletlerle ilişkili olma olasılığı da vardır. Görüşmeler Oslo’da olduğu için Norveç devletinin de bilgisi dahilinde olduğunu söylemek gerekir. Türk devleti ve PKK arasındaki ilk görüşme Eylül 2008’de yapıldı. İkincisi ya da üçüncüsü Mart 2009’da yapıldı. Seçimlerden sonra Mayıs’ta da görüşmeler oldu. Daha sonra Temmuz’da görüşmeler oldu. 2009 yazındaki Oslo görüşmeleri, aynı zamanda Önder Apo’nun bir Yol Haritası hazırlayarak devlete sunduğu sürece tekabül ediyordu. O zaman MİT Müsteşar Yardımcısı ekibiyle geliyordu. Daha sonra 2009 Ağustos’unda, Yol Haritası’nın devlete verildiği süreçten sonra Hakan Fidan da görüşmelere katıldı. O zamanlar Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı/Başbakan Temsilcisi olarak görüşmlere katılıyordu. Önder Apo, 22 Ağustos’ta Yol Haritası’nı sundu. Buna hiçbir cevap verilmediği gibi sonraki ilk Oslo görüşmelerinde Yol Haritası’nın verilmeyeceğini söylediler.

Daha sonraları dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Fidan için “sır küpüm” dedi ve onu İmralı ve Oslo’ya gönderenin kendisi olduğunu kabul etti.
KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Haziran ayında Avni Özgürel’le yapmış olduğu söyleşide, “Oslo’da çözüme çok yaklaşıldığını, kendisinin de süreci yakından takip ettiğini” söyledi.

PKK’nın en önemli isimlerinden biri olan Murat Karayılan, 14 Temmuz 2011 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 13 asker ile yedi PKK’lının hayatını kaybettiği çatışmanın sürece çok zarar verdiğini de söyledi.

PKK ile yapılan tüm bu görüşme ve anlaşmaların çıkış noktası, 2 Nisan 2003 tarihinde Abdullah Gül’ün ABD Savunma Bakanı Colin Powell ile yaptığı anlaşma olarak göstermektedir. Abdullah Gül, 24 Mayıs 2003 tarihinde Vatan Gazetesine verdiği mülakatta bu anlaşmayı açıklamıştır.

Bir Cevap Yazın