Osman Aysu kimdir?
Osman Aysu, Türkiye’de polisiye-gerilim türünde romanları ile en bilinen yazarlardan biridir. İstanbul’da doğmuş ve İstanbul’da büyümüştür. Soyu Osmanlı’dan gelen ailesi de 3 asırdan beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve orta öğretimini İstanbul’da tamamlayan yazar üniversite eğitimini de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devam ettirmiştir.
Öğrenimini tamamlayan yazar, uzun süre avukatlık mesleğini icra etti. Bu sürede Mike Hammer ve Philip Marlowe gibi yabancı polisiye roman yazarlarının eserlerinin müdavimi olan yazar, yerli polisiye roman bulamamanın sıkıntısını yaşamıştır.
1989 yıllında avukatlığı bırakarak kendini eve kapamıştır. Sorumluluk sahibi bir Türk olarak yabancı kaynaklara mahkûm kalmamak için suç edebiyatını ele almayı gerek görmüştür. Bu süre zarfında beş altı polisiye roman yazmıştır. İlk kitap taslağından birini okuyan eşinin tavsiyesi ile kitaplarını yayınlatmaya başlamıştır.
Tüm eserleri mesleğinin ve merakının da etkisi ile suç edebiyatından olmuştur. Eserlerinde akıcılık özelliğine önem veren yazar, bunun okurun sıkılmadan kitabı okuyabilmesi, yarıda bırakmadan merakla kitabın sonuna gelebilmesi için önemli olduğunu düşünür. Yazar sezgilerinin de etkisi ile gerek yaşanılan ya da gelecekteki olayları tahmin ederek eserler yazabildiğini dile getirmektedir. Buna örnek olarak Cellât kitabını gösterir. Susurluk kazasının başka bir görünümü olduğunu iddia eder ve yaşadığı çağın olaylarını dikkatle gözlemleyen her insanın, çevresinde neler olup bittiğini ve yakın gelecekte neler olabileceğini kolaylıkla kestirebileceğini söyler.
Türkiye’de polisiye-gerilim romanlarının öncüsü sayılan yazar günümüze kadar birçok eser üretmiştir. Bu eserler ile kendisinden sonra gelenlere de örnek teşkil eder. Yazarın kitaplarının başlıca karakterlerini dedektifler, casuslar ve ajanlar oluşturur.
Yazar, günümüzde daha ince hesaplanmış olayları ve suçları içeren, psikoloji ağırlıklı polisiye romanlarını yazmaya devam etmektedir. Yazar, eserlerindeki bu sıçrayışı “birinci kategori eser yazma” olarak tanımlar.
Gençliğinde gazeteci olmak isteyen yazar, muhabirliğin yazarlık için ön aşama olduğunu düşünür. Polis muhabirlerinin, mesleklerindeki gözlemleri ve deneyimleri ile ileride iyi bir polisiye yazarı olabileceklerini söyler.
Yazarın yayımlanmış eserleri: At Kuyruklu Adam, Aşk Oyunu, Cellât, Çöl Akrebi, Şeytanın Maskesi, Karanlıklar Hâkimi, Bıçak Sırtı, Korku Evi, İktidar Merdiveni, Yazar ve Aşkı, Yedinci Uzman, Tilkiler Savaşı, Osman Hilmi Efendi’nin Laneti, Casus, Darbe, Kurt Sığınağı, Soğuk Taşlar, Sorguç, Havyar Operasyonu, Yanık Yüz, Miras, Doğum Günü: 15 Aralık, Kuş Kafesi, Bir Aşk Masalı, Nemrut’un Gazabı, Sır Duvarları, Karanlıkta Fısıltılar, Odak Noktası, Saklı Gerçek, Güvercin Kayalıkları, Kuşkunun Ötesi, Çifte Tehlike, Lenin’in Mangası, Leoparın İzleri, Puslu Anılar, Şantaj, Uzun Gece, Tamara’nın Gözyaşları, Ay Işığı, Kuşku Zinciri, Kuşkunun Ötesi, Londra – Moskova Hattı, Mavi-Beyaz Rapsodi, Sevdim Bir Genç Kadını, Terörün Gölgesinde, Tutkunun Esiri, Yüreğimde Yâre Var, Taş Plak, Küçük Tatlı Kız, Kanlı Pazar, Cennete Açılan Kapı, Yalıdaki Sır, Ölüm Oyunu, Mor Salkımlı Köşk, Çifte Tehlike, Gölgede Kalan Sırlar, Tehlikeli Cazibe, Büyük Hesaplaşma, Ahtapotun Kolları, Sahte Ajan, Cinayet Sancısı, Kayıp İncil, Kartopu, Tavşan Uykusu, Sınır Ötesi, Travma, Nikâhta Keramet Vardır, Sönmeyen Ateş, Şok Dalgası, Ölü Veya Diri, Bir Beyaz Perde Masalı.