Osman Yüksel Serdengeçti kimdir?

Kal’a gibi dik başın bulutlara yarışsın,
Dalga dalga saçların rüzgârlara karışsın!

Adını nakşedelim, eski-kadim surlara
Sesini haykıralım asırlardan asırlara…

Savletinden titresin yeniden doğu, batı,
Ve kurulsun Allah’ın ebedî saltanatı…
ooo
Bir Kahraman Bekliyoruz” adlı şiiri gibi daha bir çok şiiri ile birçok kişinin hayranlık duyduğu önemli bir şahsiyettir. Osman Yüksel Serdengeçti olarak tarihe geçmiş olan ve asıl gerçek adı Osman Zeki Yüksel olan tarihimizin önemi şahsiyetlerinden biridir. 15 Mayıs 1917 tarihinde Antalya’nın Akseki ilçesinde dünyaya gelen Serdengeçti, dönemin ileri gelen ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Babası ilçenin en eski ve en büyük ailelerinden birine mensup olup olan Müftü Hacı Selim’dir.

Osman Yüksel; ilkokul eğitimini Akseki’de görmüş, ortaokul eğitimini yatılı olarak Antalya’da almış, lise eğitimini ise Ankara’da Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır.

Lise eğitiminden sonra Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde okumaya başlamıştır. Fakültedeki milliyetçiliği ve ele avuca sığmayan halleriyle üniversite kampüsünde binlerce öğrencinin karşısında okuduğu Moskofname adlı şiir ile sesini ilk defa duyurmuştur.

Her şey son derece iyi giderken, 1944 yıllının mayıs ayında meydana gelen olaylara karıştığından dolayı öğrenimi yarıda kalmıştır. Bu olaylarda dönemin önemli isimlerinden Hüseyin Nihal Atsız ile birlikte hareket etmiştir. Bu olaylar yüzünden bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmış, öğrenimine yeniden devam etmek istemiş ancak olaylara karışmış olmasından dolayı bu isteği kabul edilmemiştir. Bu duruma çok içerlenen ve sinirlenen Osman Yüksel Serdengeçti dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i eleştiren çok sert bir konuşma hazırlamış ve yayınlamıştır. Bu yazısında Yüksek makamın alçak vekiline diye bir hitap kullanmıştır. Bu yazısından dolayı yeniden hapse düşmüştür. Hapiste durulmuş olan ve düşünceye bol bol zaman harcayan Osman Yüksel, hapisten çıktıktan sonra ilerde ünlenecek olan Serdengeçti dergisini 20 Nisan 1947 tarihinde çıkarmaya başlamıştır. Zaten Serdengeçti adı da bu dergiden ileri gelmektedir.Toplam 33 sayı olarak yayınlanmış olan derginin bir çok sayısı toplatılmıştır.

Kendisinin tutuklamalara alıştığı dergilerin alt yazılarında açık şekilde görülmektedir. “Açın kapıları Osman geliyor” diye alt yazılar yazmış ve tutuklamalara hazır olduğunu ifade etmiştir. Osman Yüksel Serdengeçti 1952 yıllında “Bağrı Yanık” adlı bir de mizah dergisi çıkarmıştır. Bu mizah dergisinde mücadelesine dair bir çok zengin espriler yer almaktadır.

Osman Yüksel, Müslüman Türk milliyetçilerine fikirleri, mücadelesi ve şahsiyetiyle model olmuş, bir dava adamıdır. Bir dönem MHP Genel Yönetim Kurulu üyeliği de yapmıştır. Ancak Hak ve halkın yanındaki tavizsiz duruşu ve her ortamda doğruları söyleme cesaretinden dolayı orada da fazla kalamamıştır.

Her zaman siyasetçi bir kimliği bulunan Osman Yüksel, bir dönem politikaya atılmıştır. AP’den Antalya milletvekilli seçilen Osman Yüksel, 1965-1969 yılları arasında siyasetin içinde bulunmuştur. Milletvekilliği döneminde kravat takmadığı için uyarı almış, uyarıları dikkate almayınca genel kurula girişi yasaklanmıştır.Bu kez beline bağladığı kravatla içeriye girmiş, yakasına takması gerektiğini söyleyenlere ise, “Kanunda nereye takılacağı belli değil. İstediğim gibi takarım” demiştir. Ancak kısa bir süre sonra istifa etmiştir. Ancak yazılarına her zaman olduğu gibi devam etmiş ve birçok kitap yayımlamıştır. Son olarak İstanbul gazetesinde Selam başlığı altında günlük fıkralar yayımladı.

Yeni İstanbul gazetesinde “Selam” başlığı altında yazılar da yazmış olan Serdengeçti 10 Kasım 1983 tarihinde Ankara’da vefat etmiş ve Cebeci mezarlığına defnedilmiştir.

Eserleri
1. Mabedsiz Şehir
2. Bu Millet Neden Ağlar?
3. Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?
4. Ayasofya Davası
5. Mevlana ve Mehmet Akif
6. Türklüğün Perişan Hali
7. Gülünç Hakikatlar
8. Kara Kitap
9. Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı
10. Radyo Konuşmaları
11. Akdeniz Hilalindir

Bir Cevap Yazın