Östrojen hormonu azalması sadece menopozda mı olur?
Östrojen hormonu kadınlarda adet döngüsü süresince her türlü şeyin düzenli olmasını sağlayan önemli bir hormondur. Üreme çağına gelmiş olan kadınlarda, daha fazla oranda östrojen bulunmaktadır. Bu hormon sadece kadınların vücudunda değil, erkeklerin vücudunda da bulunur. Kadınların yumurtalıklarından salgılanan östrojen hormonu, adet döngülerinin yanı sıra, üreme ve menopoz döneminden sorumludur. Bu hormonla kızlar ergenlik dönemine geldiği zaman boyları uzar, genital bölgede değişimler meydana gelir. Bedenlerinde olan yağ hücreleri sayıca artar ve hücreler yağ üretmeye başlar. Yumurtalıklar ve göğüslerde büyüme gerçekleşir, rahim iç dokusunda ve dışında kalınlaşma oluşur. Adet döneminin düzenlenmesinde, döllenme olduğunda gebeliğe, döllenme olmadığında da adet dönemlerinin düzenli olmasını sağlar.
Östrojen hormonu eksikliği ve fazlalığında neler olur?
Bu hormonun eksilmesi kadınlarda menopoz riskini de beraberinde getirir. Bunun dışında cildin kırışmasına, saçlarda dökülmeye, genital bölgede ve göğüslerde küçülme ve sarkmaya sebep olur. Kadınlardaki cinsel istek azlığı da, bu hormondaki azalma yüzünden ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kalsiyum eksikliği olacağı için, kemiklerde daha kırılgan hale gelir. Östrojen hormonunun eksikliğinde vücutta olumsuz etkiler oluşmakta, ancak bu hormonun fazla olmasında da olumsuz etkiler meydana gelmektedir. Fazla miktarda salgılanan östrojen hormonu, aynı zamanda yumurtalıklarda olan bir sorunun göstergesidir. Bu sayede adet dönemi düzensizleşir, döngülerde birbirini düzenli olarak takip etmez, hem de kısırlık sorunu baş gösterir. Östrojen hormonu fazla olduğunda kadının kilo almasını ve vücuttaki kanser hücrelerinin de çoğalmasını tetikler. Vücutta olan yağ dokusunun artmasına, ödem meydana gelmesine, bacaklarda damarların varisleşip kalınlaşmasına, safra kesesindeki taş oluşumlarına ve tansiyon yükselmesine kadar değişik olumsuzluklara sebep olur.
Östrojen eksikliğinin sebepleri nedir?
Bunun sebepleri ortaya çıkan belirtilere göre farklı olabilir. Menopoza girmiş olan kadınlarda östrojen düşüklüğü normaldir ve bu adet görmenin sonlanmasıyla sonuçlanır. Genç yaşlardaki kadınlardaki eksiklik ise, fiziksel ya da davranışsal sorunlardan dolayı olabilir. Bunlar;
- Yumurtalıkların işlevinin azalması
- Yumurtalığın içinde ve üzerindeki kistler
- Doğum ve emzirme döneminde olmak
- Hipofiz bezindeki işlev azlığı
- Vücudun yağsız kalmasına sebep olan şok diyetler, sağlıksız besinlerle düzensiz beslenme
- Bazı doğurganlık ilaçlarının kullanımı
- Zayıflamak için aşırı spor yapılması
Östrojen hormonu eksikliğinde tedavi nasıl yapılır?
Östrojen hormonu düşüklüğü olduğunda B vitamini ve magnezyum takviyesi yapılması yararlı etkiler yapacaktır. Bunun yanında düşük östrojen seviyesi için uygulanan tedavide hormon replasman tedavisi kullanılmaktadır. Bu kişilerin aynı zamanda iyi beslenmesi ve egzersiz yapması gibi unsurlarda östrojen seviyesinin dengelenmesinde ve hormonun düzenli bir şekilde salgılanmasında etkilidir. Menopoza girmiş olan kadınların östrojen seviyesinin azalması sık görülür. Çünkü östrojen yumurtalıklarda üretilir. Menopoz döneminde yumurtalar tükendiğinden, östrojen üretilmez. Genç yaşlardaki östrojen eksikliği için düzenli beslenmek, bitkisel çözümler ve egzersiz yapmak gibi evde kolayca uygulanan yöntemlerde yardımcı olabilir. Şartlar uygun olursa, kafein alımını arttırmak ta da yararlı olur. Sigara alışkanlığının terk edilmesi de tavsiye edilir.