Östrojen nedir?
Kadınların adet dönemlerinin döngüsünde ve diğer bazı durumlarda önemli bir unsur olan steroid hormondur. Östrojen hormonu, kadın ve erkeklerde bulunduğu gibi, üreme dönemine girmiş kadınlarda daha yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Östrojen hormonu, kadınlarda cinsiyet özelliklerinden olan göğüs gelişimini ve adet ile ilgili endometrium kalınlaşmasını ve başka süreçleri de düzenlemektedir. Yumurtlama dönemlerinde, yumurtlayan kadınların östrojen üretimini Faolikül uyarıcı hormon ve lüteinizan hormon düzenlemektedir. Kan dolaşımında olan östrojen, bu hormonların düzeylerinin azalmasına sebep olduğundan, bazı oral kontraseptiflerde östrojen bulunmaktadır.
Ösrojen hormonunun görevlerini sıralamak gerekirse; öncelikle kadınlarda östron, östriol ve östradiol olamak üzere üç ana hormon bulunmaktadır. Östradiol, menarş ile menopoz arasındaki başlıca hormondur. Ergenlik döneminde, yumurtalıkları uyarır ve östrojen salınımını başlatmaktadır. Bunun sonucu olarak memelerde büyüme, meme başı renginin koyulaşması, kıllanma, kalçalarda yağlanma ve gelişme görülmektedir. Genç kızlarda kadınsı vücut hatları belirginleşmeye başlar. Kadınlarda, ergenlik döneminin son evresi olan adet ( regl ) kanaması başlamakta ve bu dönemden itibaren boy uzaması da durmaktadır. Östrojen hormonu, progesteron hormonuyla düzenli bir şekilde çalışmaktadır. Östrojen hormonunun eksikliği cilt kırışıklığı, saç dökülmesi, göğüs küçülmesi, vajinada kuruluk, ilişki sırasında ağrı, isteksizlik ve zevk almama gibi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Östrojenin eksik olması durumunda erken menopoz dönemine girilebilir. Östrojen hormonunun fazlalığı ise, en fazla yumurtalıkların çalışmasının bozulması sonucunda gelişmektedir. Polikistik Over hastalığında düzenli yumurtlama olmaz ve kısırlık durumu söz konusudur. Bu sendromda hastalar, östrojeni fazla salgıladığında şişmanlarlar. Selülitlerde çoğalma görülür. Kadınlarda bu durum, orantısız bir vücut ortaya çıkarır. Östrojenin fazla oluşu kanser hücrelerini de uyarmaktadır.
Östrojen hormonu fazlalığı, vücutta su ve tuzun tutulmasına sebep olmaktadır. Yüz yuvarlak bir hal alır, el ve ayaklarda da ödem oluşur. Östrojenin fazla olması, bacak damarlarının tıkanması, yüksek tansiyon, safrada taş oluşması ve akciğerlere pıhtı kaçması gibi sonuçlar doğurabilmektedir.