Pagofaji nedir?
Pagofaji, buz yeme hastalığı olarak bilinmektedir. Bu bir hastalık olup eğer tedavi edilmediği zaman ciddi boyutlara ulaşabilecek rahatsızlıklara neden olacaktır. İlk olarak 16. Yüzyıllarda büyük bir inceleme yapılıp hastalık hakkında bilgi toplamaya çalışan Aristo ve Hipokrat hastalığın nedenleri, hastalığın zararları hakkında bilimsel çalışmalarda bulunmuş olsalar bile, yanlış bir bilginin ortaya çıkmasına, hastalığın cinsel bozukluklar nedeniyle oluştuğunu düşünmüştürler.
Günümüzde birçok araştırma yapılıp, demir eksikliğinden kaynaklı olarak oluşan anemi yüzünden bazı insanlarda oluştuğu bilinmektedir. Bazı durumlarda psikolojik olarak da görülebileceği gibi, bazen kültürel faktörlerin de çok büyük bir etkisi olacağı biliniyor. Buz yeme hastalığı dişlere çok büyük zararlar vermektedir. Sıklıkla hamile olan kadınlarda ve küçük çocuklarda daha çok görüldüğü tedavi edilmediği takdir de daha ciddi sorunlara yol açabilecek bir rahatsızlık olmaktadır.
Pagofanin nedenleri nelerdir?
- Hastalığın ileri boyutlarda olan demir eksikliği yüzünden olacağı bilinmektedir. Demir eksikliğiyle birlikte gelen ağız iltihabı oluşabileceği gibi, dilin aşırı bir ağrısı olması yüzünden bu ağrının hafifletmesi için hastalar buz yemeyi tercih etmektedir.
- Buz yeme hastalığı çok yaşlı olan insanlarda oluşan kalsiyum eksikliği ve Hamile kadınların tüm hormonları değişeceğinden dolayı yine kalsiyum eksikliğinden dolayı da oluşabilmektedir.
- Fazla kilosu olan insanların ya da kilo vermek için çok ağır bir diyet uygulayanların, özellikle de meyve ve sebze ile eslenmeye başlayan insanların demir ihtiyaçlarını çok fazla alamayacağından dolayı oluşabilir.
- Aşırı bir kan kaybetmek ya da kadınların her ay düzenli olarak gördükleri adet kanamalarından dolayı demir eksikliği sıklıkla görülmektedir. Kanama olmasından dolayı da demir eksikliği görülecektir. Kansızlık nedeniyle demir eksikliği görüldüğü zaman bununla birlikte yorgunluk ve halsizlikte olacaktır.
- Gluten intoleransı yani gizli şekerin de yapılan araştırmalar sonucunda demir eksikliğinin oluşması sonucunda buz çiğneme hastalığını beraberinde getirecektir.
- Bazı insanlar buz yemeyi çok sevmektedir. Özellikle yaz aylarında yaptıkları buz yeme alışkanlığı kış aylarında da devam edecektir. Demir eksikliğinden dolayı anemisi olmasa bile buz alışkanlığı olacaktır.
Pagofajinin yan etkileri nelerdir?
- Demir eksikliğinden kaynaklı olarak pagofaji hastalığı yaşayan bir insanın dişleri çok büyük tehlike ile karşı karşıya kalacaktır. Eğer kalsiyum eksikliği varsa, sert buz küplerini parçalamak isterken dişlerini kıracaktır.
- Sert buzların dişlere değmesi diş üzerinde bulunan mine tabakasına teması sonucunda dişlerin zayıflayacağıdır. Bu durumda dişlerin çatlamasına neden olur.
- Bazı hastaların buz küpünü bilerek ya da yanlışlıkla da olsa yutması sonucunda boğulması görülmektedir.
- Eğer pagofaji sürekli olarak yemesi yüzünden dengesiz beslenmeye neden olacaktır. Sürekli olarak buz yemek besin değeri yüksek olan yiyecekleri tüketme isteğini azaltacaktı.
- Sosyal ihtiyaçlarını karşılamasına ve sosyalleşmesine engel olacaktır. Bağımlı hale gelen biri insanlardan uzak durmak ve insanlardan çekinmeye başlayacaktır. Büyük bir psikolojik rahatsızlık hissederek özgüven sorunu gibi birçok sorunla karşı karşıya kalacaktır.
Pagofajinin tedavi nedir?
Siz ya da çevrenizde birinin sürekli olarak buz yeme alışkanlığı varsa o zaman doktora giderek bir kan tahlili yapılması istenecektir. Bu kan tahlili sonucunda kolayca demir eksikliği tanısı konulabilir. Sürekli olarak buz yeme isteği olan birinin demir eksikliği olacağından daha ileri boyutlar da olmaması için mutlaka doktora gitmelidir. Demir eksikliği olan insanların C vitamini ve bazı kalsiyum ilaçları kullanarak sağlığına kavuşabilir. Bu rahatsızlık demir seviyeniz normale döndüğü zaman kurtulabileceksiniz. Eğer kimyasal olarak bir ilaç almak istemiyorsanız o zaman, ıspanak, bezelye, karides, ton balığı, sığır eti, sığır karaciğeri, çilek ve karpuz gibi birçok yiyecekte bulunmaktadır. Günde 1 ile 3 mgr arasında demir alınması gerekmektedir.