Pamukçuk nedir?
Pamukçuk ağız içinde oluşan iltihaplı bir durumdur. Bu sorun genellikle doğumdan sonra ilk haftada kendini belli eder. Yeni doğan bebeklerin yoğun olarak yaşadığı sorunlardan biridir. Pamukçuk oluşumunun ana sebebi bir çeşit mantardır. Bu mantar bebeğe anne rahminde geçebildiği gibi, doğum sırasında da bulaşabilir. Bundan başka biberonla beslenen bebeklerin emme sırasında hijyen koşullarına uyulmamasından dolayı oluşabilir. Pamukçuk yeni doğan bebeklerde sıkça görülse bile, bunun tedavisi bulunmaktadır. Bebeklerin doğumdan sonra bağışıklık sistemleri henüz gelişmediği için, buna daha sık yakalanırlar. Yetişkinlerde ise pamukçuk sorununa pek rastlanmaz. Doğum sırasında müdahale olmadığından, bebeğin anne rahmindeyken bu ve diğer hastalıklara yakalanması çok daha kolay olur. Pamukçuk tedavi edilmediğinde, bebekler için akciğer enfeksiyonu gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden pamukçuk tedavi edilerek giderilmelidir.
Pamukçuk neden olur?
Yeni doğan bebeklerde meydana gelen rahatsızlık, genellikle hormonal değişimlerden, antibiyotik kullanımı ya da anneden bebeğe geçen mikroplar yüzünden oluşabilir. Doğum sonrasında bebeğin solunum yolunu ve sindirim sistemini etkilemektedir. Pamukçuk bebeklerde en erken doğumdan sonra dördüncü günden itibaren oluşmaya başlar. Düzgün dezenfekte yapılmayan biberonlar ve emziklerde oluşumunda etkendir. Tedaviye başlanmadığı zaman, bebekte ağrılı bir dönem başlar. Bu süreçte ciltte kanama ve sızıntılar meydana gelebilir. Ayrıca bebeklerde yutma güçlüğü ile ateş baş gösterir.
Pamukçuk belirtileri nelerdir?
Yeni doğan bebeklerde süt ve mama ağız ve dilde beyazlık meydana getirebilir. Bu aşamadayken hemen telaşa kapılmamalıdır. Pamukçuk oluşmaya başladığı zaman yanak içinde, ağzın belirli bölgelerinde, dudakların kenarlarında beyaz ve tüylü yapıda olan lezyonlar meydana gelir. Bunlar daha ileriki aşamada popoda pişiğe kadar gider. Annenin emzirmeden dolayı meme ucunda yanma ve ağrı gibi etkiler oluşmaya başlar.
Pamukçuk tedavisi nasıl olur?
Pamukçuk sorununda önce korunmak için bazı tedbirler alınmalıdır. Doğumdan önceki dönemde anne adayında iltihap gibi bir durum tespit edilirse, bu doğuma kadar tedavi edilmelidir. Ancak bu tür sorunların erken tespit edilememesi ve bebeğe bulaştırılması durumda yine de tedavisi yine yapılabilir. Bu tür mantarlar bulaşıcı olmadığından, tedavisi daha kolay olur. Ucuna pamuk sarılan küçük bir çubukla oluşan mantar yavaşça sıyrılıp temizlenir. Bu belli bir süre devam edilerek uygulanır. Bebeğin doktora götürülmesi durumunda nystatin gibi bir ilaçla tedavisi sağlanabilir. Bu ilaç düşük dozda kullanıldığından, bebeğe zarar vermeden bir hafta gibi bir sürede pamukçuk tedavisini uygun şekilde yapar. Bu sorun kendiliğinden geçmeyeceğinden, mutlaka tedavisi uygulanmalıdır.
Anne sütünün pamukçuk üzerindeki etkisi nedir?
Bebekte pamukçuk olması anne sütünü emmesini etkilemez. Ancak annelerin meme başı temizliğine özen göstermesi gerekir. Anne sütünde bulunan yağ ve diğer koruyucu maddeler nedeniyle, sütün meme başı temizliğinde kullanılması için uygun olur. Emzirme bittikten sonra meme başına biraz süt sürülmesi uygundur. Emzirmeden önce kuru bir petle silmek ve her gün bir defa yıkamak gerekir. Bunun dışında sabun, karbonat gibi maddeler meme başı temizliğinde kullanılmamalıdır. Gereğinden fazla meme başı temizlenirse, meme başının çevresinde ciltten salgılanan koruyucu maddeler ve faydalı flora yok olur. Bu sayede meme başında çatlak ve mantar oluşumları daha kolay olur. Bebeklerde biberon ve emzik kullanımı pamukçuk riskini arttıran etkenlerdir.