Panik atak nedir?
Panik atak bir tür psikolojik nöbet halidir. Yoğun endişe, kaygı, korku eşliğinde, kalpte çarpıntılar şeklinde kendini belli eder. Günümüzde stresin günlük yaşama çok fazla hakim ve dahil olması sebebi ile bu tarz rahatsızlıklarda da artış gözlemlenmektedir.
Panik atak tanısı kolay gibi gözükse de aslında zor konabilen bir tanıdır. Zira, birçok durum panik atak ile karıştırılıp abartılıyor olabilmekte iken, tam tersi durum da yani panik atak nöbetinin normal bir kaygı hali zannedildiği haller yaşanabilmektedir. Normal dışı bir kaygı yaşanması, bu kaygı ve korku halinin günlük yaşam konforunu bozucu hale gelmesi normal karşılanmamalı, vakit kaybetmeden bir psikiyatri uzmanı ile görüşülmelidir.
Yoğun stres insanda birçok rahatsızlığın tetikleyicisi olan bir etkendir. Bu sebeple, kişiler stresi minimize etmeye çalışmalı, yaşam koşulları sebebi ile bu mümkün değilse şayet, stresin insan üzerindeki etkisini minizimize etme gayreti sarfedilmelidir. Bunu sağlamanın standart bir yolu mevcut değildir. Kişileri fiziksel rahatlama yolları farklı olacağından, her birey kendisi için en etkin rahatlama yolunu keşfetmeli, stresin arttığını hissettiği hallerde bu rahatlama şekilleri ile vücut üzerindeki negatif etkiyi dışarı atmalıdır.
Genelde herhangi bir hobi ile meşgul olunması, evli bireylerde aile ile birlikte huzurlu ve kaliteli zaman geçirilmesi, doğada yürümek, koşmak, vb. şekilde vakit geçirilmesi, herhangi bir spor dalının icra edilmesi gibi şıklardan biri mutlaka kişide rahatlamayı sağlayacak etkiye sahiptir. Deneme yanılma yolu ile de her aktivitenin etkisi değerlendirilebilir. Ama mutlaka bir şekilde yoğun stresin vücut üzerinde kalmasının önüne geçilmelidir. Zira, stres sadece psikolojik değil birçok fiziki rahatsızlığın da en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Günümüz koşulları birçok manyetik etki, kirlilik gibi zararlı fiziki koşulları barındırdığından, en azından zararlı psikolojik etkilerden uzak kalmak yönünde ilave çaba harcanması sağlığımızı korumak adına elzemdir.