Papatya bitkisi ve çayının faydaları nelerdir?
Yüce Yaratıcımız bizlere sayısız nimetler sunmuştur. Taze halinde güzel görünümüyle ve kokusuyla insanı sakinleştirici bir nitelikte, toplanıp kurutulduğunda da çok faydalı birçok özelliğe bürünen bitkinin adı papatyadır. Bu bitki her haliyle de güzeldir, faydalıdır.
Aslında yüzyıllardır özellikle soğuk algınlığında, uyku bozukluklarında ve mide rahatsızlıklarında insanlar, papatya bitkisini kullanmaktaydılar. Evet, çok uzun zaman öncesinden beri kullanılmakta olan bu bitkinin çayı artık bilimsel sonuçlarla da destekleniyor. Papatya çayı, kendi rolü ile çok popüler bir çaydır. Adeta bir güzellik abidesi olan zarif papatyanın bu kadar rağbet görmesi, modern tıpta üretilen birçok ilacın içerisinde etken madde olarak kullanılmanı da sağlıyor.
Papatya daha çok orman çayırlıklarında, balçıklı ve eğimli topraklarda, mısır, tahıl, şalgam ve patates tarlalarında yetişir. Aslında yaşama alanı olarak çok geniş yerlere sahip olabilecek bir bitki olan papatyanın yaşam yeri kimyasal ilaçlamalar ve yapay gübreler sebebiyle daralmıştır. Bu daralma her geçen gün de artmaktadır. Fakat yağmurlu ilkbaharlardan ve kar yağışlı kış günlerinden sonra alışılmıştan daha fazla yetiştiği görülür. Yabani papatya ile arasında şöyle bir fark vardır. Papatyanın bilindiği üzere sarı renkte çiçek tabanı bulunmaktadır. Ve bu sarı tabanın içi de oyuktur. Papatya çok hoş ve etkili bir kokuya sahiptir. Eğer görmüş olduğumuz papatya bu özelliklere sahip değilse bu papatya, yabani papatya demektir.
Papatya çiçekleri sapı haricinde yani, sapsız olarak, mayıs ayından ağustos ayına kadar toplanır. Ayrıca bu toplama öğlen güneşinde yapılır. Ve kurutmak için de havadar ve gölge bir ortama bırakılmalıdır. Yalnızca dış görünümüyle değil iç görünümüyle de etkili bir bitki olan papatyanın birçok faydaları vardır. Sinirleri yatıştırır, uyku düzenini sağlar, iştah açıcıdır. Bel ve baş ağrısına da iyi gelir, diş ağrısına da iyi gelir, basur ağrılarını azaltır, vücuda rahatlık verir, idrar artırıcıdır, mikrop öldürür, ateş düşürür, dişeti, boğaz ve bademcik iltihaplarına da iyi gelir. Bu tür iltihaplarda gargara yapılarak kullanılır. Basura ve Yaralara pansuman olarak da kullanılabilir. Çünkü mikrop öldürücü niteliktedir.
Bağırsak gazlarını söker, gaz söktürücü özelliktedir. Ayrıca adet düzensizliğine de iyi gelen bir bitkidir. Papatya çayı banyo suyuna konulduğunda cildi tazeler, saçlara da parlaklık verir. Eğer hasta olan kişiye bu banyo suyuna papatya çayı koyma uygulanırsa, iyileşme hızlanır. Bağırsak gazını da azaltıcı bir özelliğe sahiptir.
Papatya çayının yapılışı oldukça kolaydır. Bir su bardağı kaynamış, kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı ya da yarım yemek kaşığı kadar papatya çiçeği konulur. Ve ardından da dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sonrasında da afiyetle içilir.