Paranoya nedir?
İnsanlar; hayatları boyunca bir kere bile olsa bazı insanların, kendilerine düşmanca davrandığı hissine kapılırlar. Sanki biri onlara zarar verecekmiş gibi düşünürler. Paranoyaklar ise sürekli birilerinin onlara bir takım zararlar vereceğini düşünürler.
Paranoya oldukça karmaşık bir ruhsal rahatsızlıktır. Sürekli hezeyan yaşarlar. Başkalarının kendilerine haksızlık yaptıklarını, eziyet ettiklerine, sürekli takip edildiklerine inanırlar. Garip yaratıklar tarafından tehdit edildiklerini sanmaktadırlar.
Paranoya yaşam koşullarında çevrenin yarattığı streslere bağlıdır. Paranoyak olan insanlar kendilerinin paranoya olduklarını düşünmezler. Yakınları tarafından fark edildiğinde muhakkak bir uzmandan yardım almaları gerekmektedir.
Paranoyanın en büyük nedeni kalıtsal ve çevre etkilerine bağlı olduğu düşünülmektedir.
Sürekli birileri ya da olmayan yaratıkların kendilerine zarar verecekleri düşüncesi belirir. İnsanlarla yakın ilişkiler kuramazlar. Sürekli bir korku içerisinde yaşarlar ve paranoyak olduklarını kabul etmezler
Paranoya bir insanda 40’lı yaşlarda ortaya çıkar. Paranoyak insanlar yaşadıkları hezeyanlar dışında oldukça normaldirler. Şizofren hastalarının görmüş olduğu, olmayan sesler ve olmayan nesneler paranoyaklarda görülmesi çok azdır.
Paranoya yaşamadan önce insanlar 3 evre geçirir.
Dikkat ve analiz evresi: İnsanlar çevresinde olup biten tüm olayları takip eder.
Perseküsyon evresi: bu durumda yaşadığı hezeyanlar sonucu insanların onlara zarar vereceği hissine kapılır.
Büyüklük hezeyan evresi: bu durum ikinci durumla birlikte gelişir. Hasta kendisini oldukça güçlü biri olarak adlandırır.
Bazı hastalar haklarının ihlal edildiğini düşüneceği için sürekli hukuk mücadele verir. Bazı hastalar ise, keşif yaptıklarını düşünürler. Bunun patentini almaya çalışırlar.