Parfüm nedir?
Parfümün, Fransa’da tuvalet alışkanlığının olmadığı dönemde, kötü kokuları engellemek için üretildiği bilinmektedir. Bir dönem Fransa ve tüm Avrupa’da tuvalet kullanılmıyor, insanlar sokaklarda tuvaletlerini yapıyorlar veya kovalarla caddelere döküyorlardı. Alınan sert kurallar ve kanunlar ile bunlar engellenmiş, fakat tüm dünya parfümle tanışmıştır. Doğadaki çiçeklerin ve sentetik olarak üretilen esanslar ile oluşturulan hoş kokulara parfüm diyoruz.
Çeşitli çiçeklerden ve bitkilerden elde edilen bitki özlü yağlar, bazı fermante işlemlerinden geçirilerek, içine kokunun kalıcı olması için bazı maddelerin eklenmesi ile konsantre esans elde edilir. Konsantre esans, dünyanın en pahalı parfüm maddesidir. Hatta bazı esanslar, çok yüksek meblağlara satılmaktadır. Parfümler, değişik oranlarda uygun alkoller ve esansların karıştırılması ile oluşurlar. Genelde fermante edilmeyen esanslar, 5-10 ml’lik şişelenerek satılır, fakat çok pahalıdır. Bir ml’si bile yüksek oranda koku sağlamaktadır. Eau de parfum, esans konsantrasyonu ham parfümden 3-5 derece düşük olan parfümlerdir. Bu nedenle koku keskin değil fakat kalıcıdır. Eau de Toilet, esans içeriği en düşük parfümdür ve kalıcı değildir. Parfume Deo spray, koltuk altlarına uygulanan, düşük koku içeren parfümdür. Parfum Body Lotion; Vücut kokusudur.
En eski parfüm kaynağı güller olmuştur. Osmanlı imparatorluğu zamanında Topkapı sarayında, parfüm elde etmek için bir gül bahçesi ve gül yağı yapılan distilasyon merkezi vardı. Burada, gül yağından kremler ve parfümler yapılmaktaydı. Bir parfüm yapımında; Gül yaprakları güneş ışığı yükselmeden sabah vaktinde toplanır. Güneş ışığı, gül yapraklarında buharlaşma yaparak kokunun yavaşlamasını sağlar, bu nedenle distilasyon merkezleri saat 10’dan sonra çiçek almazlar. Gül yaprakları çuvallara doldurularak distilasyon merkezine gelir. Distilasyon ile gülün koku özelliğini taşıyan yağı elde edilir. 1 kg gül yağı için, 2 milyon güle ihtiyaç vardır. Daha sonra yağ, esans olarak kullanılmaya başlar.