Pargalı İbrahim Paşa kimdir?
Pargalı İbrahim Paşa Manisa’da yaşamakta olan dul bir kadına satılmış olan bir çocuktur. Dul kadın İbrahim adı verilen bu çocuğu öz evladı gibi yetiştirmişti. Bu çocuk kendisine tanınmış olan imkanlar ile meziyetlerini ortaya çıkarmıştır. Allah vergisi güzelliğinin yanında özel maharetleri vardı.. Bulunduğu yer ile çabucak bir şekilde uyum sağladı. Yavuz Sultan Süleyman’ın tek oğlu Süleyman’da aynı şehirde yaşıyordu. O şehrin valisi olan Süleyman sarayında sıkıldığı zaman kendisini açık havaya atıyordu. Pargalı İbrahim ile Şehzade Süleyman’ın karşılaşmaları da bu açık havada olmuştur. Şehzade Süleyman gönlüne göre bir arkadaş bulmuştu. Böylece Pargalı İbrahim saraya taşınmıştır. Şehzade Süleyman ile beraber bir şehzade gibi yaşama imkanı buldu.
İbrahim ilk olarak sarayda hasodabaşı oldu. Barışta ve savaşta Padişahın yanından hiç ayrılmadı. Sultan Süleyman 1520 yılında tahta çıkmış. İbrahim de 1521 mayıs ayında beraber Belgrad seferine katılmıştır. İbrahim Paşa 27 haziran 1524 tarihinde Vezir-i Azamlığa getirildi. Yavuz Sultan Selim’in kızı Hatice Sultan ile evlenip Damad İbrahim paşa olan Rum balıkçısının oğlunun düğünün 1524 yılında dillere destan olacak şekilde yapıldı. İbrahim paşa’nın evliliğinin üzerinde yaklaşık olarak beş ay geçmişti. Mısır’da taşlar yerinden oynadı. Sık sık ayaklanmalar yaşanmaya başlandı. Burada asayişi sağlama görevi İbrahim paşa’ya verildi.
İbrahim paça Mohaç Seferi2nde de görev aldı. Petervaradin ve Uylak kalelerini teslim aldı. Muhteşem bir savaş neticesinde Macaristan Krallığı’nın istikbali sona erdirildi. Bu çok kolay kazanılmış bir zaferdi.
İbrahim paşa bir şeyler başarıyor bu yüzden itibarı her geçen gün artıyordu. Kanuni sultan Süleyman’da hiçbir vezir-i Azamın erişemediği yetkilerle donatmak istiyordu. Nitekim 1529 yılında Kanuni yetkilerinin bir kısmını Pargalı İbrahim Paşa’ya devretti. Başkumandanlık böylece İbrahim paşa’ya verildi. Padişahın ordunun başında olmadığı zamanlarda onun emirleri dinlenecekti.
Avusturya ile olan ilişkilerde de İbrahim Paşa damgasını vurmuştur. 25 Ekim 1530 tarihinde Avusturya’nın elçileri İbrahim Paşa ile görüştüler. Elçiler tepeden tırnağa guru içerisinde idiler. Daha ilk görüşmede İbrahim paşa bu elçilerin gururlarını ayaklarının altına aldı. Ekim ayının dokuzunda ikinci defa huzuruna kabul ettiği elçilere büyük bir ders verdi. İbrahim Paşa karşısındaki kişilere belki de biraz vicdansız davranıyordu. Küçülte küçülte onları toz haline getirdi. Kendi tarafını da o oranda göklere çıkardı. Padişah ile görüşme isteklerini geri çevirdi. Ancak sonradan elçileri padişah ile görüştürdü. Böylece elçiler bir Türk padişahının karşısına çıkmanın ne olduğunu idrak ettiler.
Fetihlerde önemli rol oynayan Pargalı İbrahim paşa 21 Ekim 1533 tarihinde düzenlenen İran Seferi’ne de katıldı. İlk olarak Bitlis hakimi Şeref bey’i mağlup ettiler. İbrahim paşa savaş gerek kalmadan Tebriz’e girdi. Burayı savaşsız teslim almak İbrahim Paşa’ya nasip oldu.
İbrahim Paşa hakkında bazı şikayetler olmuştur. Kanuni’de İbrahim paşa ile aralarında bir sorun yokmuş gibi hareket etmiştir. Paşa’da Kanuni’ye hoş görünmek için çırpınıyordu. Ramazan ayının bir gecesi İbrahim paşa sarayda Kanuni ile yemek yedi,geç vakitlere kadar sohbet etti. Çok eski günleri yad ettiler. Uyku bastırınca Padişahın odasına bitişik olan odasına gitti. İbrahim Paşa bu gece bir cellat tarafından öldürüldü.