Parmak çıtlatmak zararlı mı?
Halk arasında bilinenin aksine, parmak çıtlatmanın herhangi bir bilinen zararı yoktur. Uzun yıllar süren araştırmalar sonucu, ilerleyen yaşlarda parmak eklemlerinin kireçlenmesine neden olduğuna dair hiçbir bulguya rastlanılmamıştır. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar; parmaklarını çıtlatmayı alışkanlık haline getiren insanların kavrama güçlerinin, normal insanlara göre %25 daha az olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Yine de parmak çıtlatan insanların daha güçsüz olduğunu kesin bir biçimde söylemek mümkün değildir.
Parmak eklemlerinin gevşeme sebeplerinden birisi olarak gösterilen parmak çıtlatmasının, böyle bir etkiye sebebiyet vermediği de Amerika’da yapılan son çalışmalar sayesinde ispatlanmıştır. Kısacası parmak çıtlatmanın ciddi bir zararı yoktur. Uzun süre bilgisayar başında çalışan, yazı yazan ya da yaptıkları işlerde parmaklarını aktif olarak kullanan insanlar, parmaklarındaki uyuşukluk hissini ya da ağrıları geçirmek için parmak çıtlatma yöntemine başvururlar. Parmaklarınızdan gelen sesin sebebi; eklemlerinizde bulunan eklem sıvının gaz baloncukları haline dönüşmesidir. Parmak eklemleri genişletildiği zaman, oluşan baskı sayesinde bu gaz balonları patlayarak duyduğumuz sesin çıkmasına sebep olurlar. Bu sebepten bir defa parmaklarınızı çıtlattıktan sonra tekrar aynı şeyi denerseniz, muhtemelen aynı sesi tekrar duyamazsınız. Eklem sıvının içindeki gaz balonları zaten patlamış olduğu için tekrar denediğinizde ses çıkmasına neden olacak gaz kalmamış olur. Açığa çıkan gazların tekrar eklem sıvının içine karışması yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer. Bu sebepten ötürü ardı ardına parmak çıtlatmak mümkün değildir.
Parmaklarınızı çıtlattığınız zaman; eklemlerinizin etrafında bulunan reseptörler uyarılarak, kaslarınızda bir rahatlama hissi oluşmasına neden olur. Zaten insanların parmaklarını çıtlatmalarındaki temel sebep, bu rahatlama hissinin hoşlarına gitmesidir. Eğer ellerinizde bir titreme ya da ağrı varsa bunun nedenini parmak çıtlatmanıza bağlamak yerine, mümkün olan en kısa sürede bir doktora gitmelisiniz. Ağrı ya da titremenin asıl sebebi, büyük ihtimalle sinirsel bir problemdir.