Pars nedir?
Ülkemizde “Anadolu Kaplanı” olarak tanınan ve ait olduğu Pantherinae familyasına göre bir tür Leopar olarak da adlandırılabilen Pars, dünya üzerindeki en büyük yabani kedilerden biridir. Kaplan, aslan ve jaguardan sonra dünyanın en büyük 4. yırtıcı kedisi olan Pars, dünya üzerinde Çin’den Anadolu’ya, Kuzey Afrika’dan Güney Afrika’ya ve Arap Yarımadası’ndan Kafkaslara kadar oldukça geniş bir coğrafya da yaşamıştır. Günümüzde sayısı çok azalan ve ülkemizde varlığına dair ancak rivayetler olan Pars, Afrika’nın koruma altına alınmış doğal parkları dışında çok nadir rastlanılan bir hayvan haline gelmiştir.
90 santimetreyi bulabilen kuyruğu ile birlikte toplam 2,5 metre uzunluğa ve 90 kilogram ağırlığa sahip olabilen Pars, oldukça kuvvetli ve iri cüsseli bir kedidir. Aslan veya jaguar gibi iri gövdeli diğer yırtıcı kedi türleriyle kıyaslandığında Pars’ın çok daha kısa ayakları bulunmaktadır. Pars’ın kısa bacakları çok daha kalın ve kaslı bir yapıya sahip olduğundan, bu iri kedinin çok hızlı saldırılar düzenleyebilmesini sağlamaktadır. Birçok hayvan bilimciye göre Pars, dünya üzerinde en iyi ağaca tırmanan kedi türüdür.
Pars’ın tırnakları da benzer büyüklükteki kedi türlerine nazaran çok daha keskin ve geniş bir yapıya sahiptir. Sivri pençeleri sayesinde avlarının kaçmasını imkansız hale getiren Pars, ayrıca bu pençe yapısını ağaçlara kolay bir şekilde tırmanmak için de kullanır. Parlak sarımsı bir postu bulunan Anadolu Kaplanı, yaşadığı coğrafyaya göre farklı desenlere ve renk tonlarına sahip olabilir. Pars’ın sahip olduğu bu büyüleyici güzellikteki post tarih boyunca birçok avcının hedefi olmasına neden olmuş ve bilinçsiz avlanma neticesinde günümüzde tür tehlike altına girmiştir.
Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşayan Parslar olduğu bilinse de, günümüzde bu muazzam hayvanı gören kişi bulunmamaktadır. Pars Türkiye’de en son 1976 yılında görülmüştür ve 30 yılı aşan bu süre zarfında herhangi biri tarafından bir daha da Pars görülmemiştir. Türün hala Akdeniz Bölgesi’nde yaşadığına dair rivayetler olsa da, yapılan incelemeler sonucunda herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Ormanlardan kayalık dağ yamaçlarına, yarı çöl iklimine sahip kurak alanlardan fundalıklara kadar birçok farklı coğrafi koşulda yaşayabilen Pars, ayrıca keskin zekası ile başarılı bir avlanma yüzdesine sahiptir. Avına oldukça stratejik bir şekilde yaklaşan Pars, çok hızlı bir şekilde saldırır ve büyük oranla başarılı olur. Çok güçlü hayvanlar olan Parslar, yakaladığı iri domuz ve geyikleri ağaca çıkartarak dahi beslenebilmektedir.