Paslanmaz çelik neden paslanmaz?
Çelik; içerisinde demir ve başka elementlerin toplandığı bir alaşımdır. Çeliğin içerisinden karbon, fosfor, silisyum ve az da olsa aliminyum eksik olmaz. Bu elementler sayesinde demirin kristal yapısında meydana gelebilecek kaymaları engellenir, malzemeye daha sert olma özelliği verilir. Çeliği istenildiği gibi şekillendirmek için nikel, krom, bor, titanyum, mangan, vanadyum gibi elementler farklı miktarlarda kullanılmaktadır.
Demir ile oksijenin girdiği bir tepkime sonucunda pas oluşmaktadır. Sıradan bir çeliğin içerisindeki demir zamanla havadaki oksijen ile tepkimeye girecek ve yüzeyde pas oluşturacaktır. Yüzeyde oluşan bu aktif pas, daha fazla pas oluşumunu tetiklemektedir.
Paslanmaz çelik lekelenmeye, yıpranmaya ve en önemlisi paslanmaya karşı korunduğundan çok güçlü bir dirence sahiptir. Bu direnci kazanabilmesi için malzemeye en az %10,5 oranında krom eklenmesi gerekir. Yeterli miktarda krom eklendiğinde malzemenin üst tabakasında oksitlenme sebebiyle krom oksit tabakası oluşmaktadır. Bu tabaka gözle göremeyeceğimiz kadar incedir ve malzemenin ışıltılı görünmesini sağlar. Bu tabaka suyun ve havanın içeri doğru yayılmasını önleyerek malzemenin yıpranmasını önlemektedir. Çizilme gibi sorunlar bu malzeme için hiçbir sorun teşkil etmemektedir. Çünkü krom oksit tabakası çizilmelerde çok kolay bir şekilde yenilenebilir. Bu yüzden paslanmaz çelikten üretilen ürünlerin ömürleri diğer ürünlere göre çok daha uzundur. Ayrıca çok önemli konularsan biride paslanmaz çeliğin tamamen geri dönüştürülebilir bir malzeme olmasıdır. Bu sayede doğaya da hiçbir zararı bulunmamaktadır.