Pedikür nasıl yapılır?
Düzenli olarak pedikür yaptırma imkânı ya da zamanı bulamayabiliriz. Pedikür yaptıramadığımız için ayaklarımızı bakımsızlığa mahkûm etmek zorunda da değiliz. Evde pek ala kendi pedikürümüzü kendimiz yapabiliriz. Sıklığı 1 hafta ile 15 gün olabilir. Banyo sonrası yapmaya alışmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Bunun için temel bir kaç malzemeye ihtiyaç duyarız. Bunlar:
- Kâğıt törpü
- Topuk törpüsü
- Et makası
- Kâğıt havlu
- İçine ayaklarınızın sığabileceği büyüklükte bir leğen
- Aseton
- Oje
- Pamuk
- Kolonya
İlk olarak tırnağımızda oje varsa aseton ve pamuk yardımı ile temizliyoruz.
Ayaklar 30-33 santigrat derecedeki saf sabunlu suda 15-20 dakika bekletilir. Bu ayak topuklarımızın ve tırnak etlerimizin yumuşamasına yardımcı olur.
Topuk derisi çok sert olanlar topuk törpüleri ile sertleşmiş deriyi yumuşatabilirler. Bunu yaparken ayak ne ıslak nede çok kuru olmalıdır. Cildin hassas ve ince olduğu bölgelerden kaçının. 15 günde bir pedikür yaptıranların ve topuk derisi sert olanların her pedikürde topuk törpüsü yaptırmaları tavsiye edilir.
Tırnak dipleri törpü yardımı ile açılarak pediküre hazır hale getirilir. Tırnak etlerini içeri doğru iterek kesmekten ziyade daha kolay bir yöntemdir. Geriye itilmeyecek kadar sert olan tırnak kenarındaki ölü derileri fazla derine gitmemek kaydıyla kesebilirsiniz.
Tırnak diplerindeki ölü deriler tırnak eti makası ile ay şeklinde çok derin olmamak ve kanatmamak kaydıyla kesilir. Ama tavsiye edilen tırnak etlerini kendilerinin kesmemesi olacaktır. Hem kanama riski hem derin kesme riski hem hijyenik koşullar sebebi ile uzman kişilerin yapması akıllıcadır.
Ayak tırnakları batık önlenmesi açısından tek seferde derin olmamak ve kenarlarını küt bırakmamak kaydıyla kesilmesi gerekir.
Ayak tırnakları da tıpkı el tırnakları gibi tırnağın altından törpülenir. Genelde küt törpü tercih edilir. Kenarları tırnağa batık olmaması için oval törpülenir. Metal törpüler tavsiye edilmediği için kâğıt törpü tercih edilebilir.
Varsa hazır ya da evde yaptığınız bir peelingi masajla ayanınıza uygulayın. Sonrasında ayaklarınızı yıkayıp kurulayın.
Kolonya yardımı ile tırnaklarımızdaki olası mikropları temizliyoruz.
İki ayağınıza da aynı işlemi uyguladıktan sonra dilerseniz oje sürme aşamasına geçebilirsiniz.
Ayak tırnaklarına oje sürülmeden önce mutlaka koruyucu cila sürülmelidir. Tırnaklarınıza istediğiniz renk oje sürebilirsiniz. Genelde tercih edilen el tırnağı ile aynı renkteki ojedir. Ancak koyu renk ojenin uzun süre tırnakta kaldığında tırnağın sararmasına sebep olduğunu da belirtmekte fayda var. Oje sürerken ayak parmaklarınızın arasına pamuk koymak oje kuruyana kadar parmaklarınızın birbirine değip ojenin bozulmasını önler.
Yapılan ayak bakımından sonra bir ayak nemlendiricisi ile mutlaka nemlendirilmelidir.
Tüm ekipmanlarınızı kolonya ile temizleyin ve yerlerine kaldırmadan kuruduklarından emin olun.
Dip not: Kış aylarında 1-2 ay süre ile ojesiz bırakmak ayakların sağlığı açısından tavsiye edilir. Ayak derisi bu süre içinde nefes alır ve oje nedeni ile oluşan sarılık giderilir.