Pembe estetik nedir?
Kişilerde estetik gülümseme yalnız beyaz renkli ve düzgün dişlerle sağlanamaz. Bu dişlerle uyumlu olan diş etlerinin de olması gerekir. Diş etlerindeki estetik çalışmalara pembe estetik adı verilir. Diş estetiğini tamamlayacak unsurlar diş etlerinin sağlığı, rengi ve diş etinin dişle olan seviyesinin normal olmasıdır. Karşıdan göze hoş gelecek, temiz ve uyumlu bir gülüş elde etmek için ilk adım dişler ve diş eti arasındaki uyumun sağlanmasıyla olur. Diş etinin sağlıklı olması için açık pembe renkte olması, dişe ve kemiğe sıkı bir şekilde yapışmış olması, portakal kabuğuna benzer parlak ve pütürlü bir görünümde olmasının sağlanması gerekir. Estetik diş hekimliğinde yapılan tedavilerde amaç kusursuz bir gülümsemenin sağlanmasıdır. Kusursuz denen bir gülümseme için diş eti estetiği çok önemlidir.
Gülümsemenin hoş bir şekilde yapılması için dişlerin, diş etlerinin, çene ve dudakların harmoni içinde olması gerekmektedir. Diş eti estetiğinde sorunun varlığına göre farklı operasyonlar yapılabilir. Gülümsemede fazla miktarda dışarıdan görünen diş etleri küçültülürken, bazı diş etlerinin biraz küçültülmesi yeterli olabilir.
Diş etinde estetik amaçlı yapılan girişimlerden önce, diş etinin sağlıklı olmasını sağlamak gerekir. Sağlıklı diş etleri görüntüsüyle pembe renkli, yüzeyi hafif pütürlü ve kanama olmayacak şekilde görünmelidir. Şiş olan kızarmış ve kanaması olan diş etinin, estetik uygulamadan önce tedavi edilmesi gerekir. Önce diş taşlarının temizliği, diş eti küretajı gibi tedavilerin uygulanması gerekebilir.
Pembe estetik nasıl sağlanır?
Pembe estetik gülümsemede ön kısımda ortada bulunan iki dişin tepe noktalarındaki diş etlerinden geçen hayali çizgi hafifçe dudağa dokunmasıyla sağlanmaktadır. Ağızdaki diğer dişlerle diş etleri arasında belli bir formla sağlanacak yerleştirilme gerekir. Bazen dişler form ve diziliş açısından mükemmel görüntü vermesine rağmen, diş etinin düzensiz olmasından dolayı gülümsemede ahenk bozulup kötü bir görünüm ortaya çıkar. Bazen de sadece diş etlerinde sorun olmaz. Dişlerin dizilişi de sorunlu olabilir. Burada önce diş etleri düzeltilmeli ve bu şekilde tedavinin yapılması gerekir. Pembe estetikle ilgili yapılan küçük düzeltmeler bile bazen mükemmel sonuçlar verir.
Bazen diş etleri çekildiğinde, kök yüzeyleri görünür hale gelir ve diş kronu çok uzun görünür. Bu sorunda diş etlerine ilave yapılması gerekir. Kök yüzeyini kapatmak için diş eti grefti koyulur. Bu yapıldığında hem diş ve diş etlerinin sağlığı, hem de estetik bir görünüm sağlanmaktadır.
Diş etinde çekilmeye sebep olan etkenlerin belirlenmesi, bunların yeniden tekrarını engelleyebilecek bir tedbirdir. Kişilerin çok sert hareketler yaparak dişlerini fırçalaması ya da frenulum diş etlerinde çekilmeye sebep olabilir.
Sonuç olarak estetik amaçlı yapılacak operasyonlarda yalnız dişlere yapılan müdahaleler yeterli gelmez. Ağız içinde yapılacak bir muayene sonrasında yapılması gerekli olan işlemler belirlenir. Bu yapılacaklar belli bir sırayla tamamlanır. Diş etinde sağlıklı ve simetrik görüntü sağlanıp, mükemmel protetik restorasyonlar yapılmalıdır. Günümüzde teknoloji sayesinde olan yenilikler estetik diş hekimliğinde kullanılacak buluşların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bunların içinde bonding uygulamalarla lamine diş, mine ve dentin daha sağlam bağlanıp işlem yapılabilir. Zirkonyum dişlerle estetik bir görüntü sağlamlıkla birlikte yapılabiliyor.
Pembe estetik yöntemleri nedir?
Rejeneratif: Bu işlemlerde periodontal hastalık yüzünden yıkıma uğrayan destek dokuların vücudun kendi yapım mekanizmasını uyarması ve yeniden yapılması sağlanır. Uygun durumlarda hastalıktan etkilenmiş olan dokular uzaklaştırılarak mebran, doku uyaran proteinler ya da kemik greftinin kullanılması sayesinde yeni destek yapılar oluşturulabilir.
Gingivektomi: Bu yöntemde diş eti büyümesi ve derin ceplerin oluşmuş olduğu bölgelerde fazlalık diş etinin çıkarılması gerçekleştirilir. Sonra diş eti konturları gerektiği gibi düzeltilip, diş eti fizyolojik bir forma sokulmakta ve estetik görüntü sağlanmaktadır.
Gingivoplasti: Bu operasyonla fazla görünen diş eti ya da asimetrik diş eti seviyesi düzeltilir. Hastalara lokal anestezi yapıldığından, ağrı hissetmeden gerekli düzeltmeler yapılır. Gerektiğinde uygulanan full porselen laminate ya da metal desteksiz zirkonyum porselenler estetik bir görüntü elde edilmesini sağlar.
Kron boyu uzatma: Dişlerde fazla miktarda doku kaybı olmuşsa, çürüğün diş etinin altına uzanması halinde dişlerde korun boyu uzatılıp, fazla diş eti dokusu çıkarılmakta ve kemik yenden şekillendirilmektedir. Bu yapılan dişlere daha uzun bir görünüm verir.
Botoks uygulaması: Diş etlerindeki sorunların cerrahi yollarla giderilememesi durumunda, botoks uygulanıp, diş eti sorunları giderilmektedir.