Persepolis neresidir?
Pers İmparatorluğunun son başkenti olan Persepolis, kusursuz bir sanatsal düzene sahip kraliyet ideolojisinin en üst seviyede yansıtıldığı yerdi. İnşasını I. Dareios’un başlattığı kentte, birlik ve barış içinde yaşayan bir imparatorluk görüntüsü oluşturulmak isteniyordu.
Persepolis’teki saray kompleksinin büyük olasılıkla, yaklaşık İ.Ö. 518-526 yılları arasında kurulduğu tahmin ediliyor. Ovaya hakim bir tepenin yamacındaki saray kompleksi, oldukça geniş bir setin üzerindeydi. Yaklaşık olarak 300×450 metre boyutlarında olan kompleks, yönetim meclisi ve resmi karşılama merkezi şeklinde tasarlanmıştı. Hazine odası, ganimetlerin ve Persler için dini bir kutlama olan, aynı zamanda kralın da yüceliğini perçinleyen, yeni yıl festivalinde gönderilen yıllık vergilerin depolanması için kullanılırdı. Kare şeklindeki kabul salonu Apadana, basamaklarla ulaşılan bir platformun üzerine kurulmuştu. Dareios’un varisi olan I. Kserkses, Dareios’un sarayı adı verilen küçük bir saray daha inşa ettirdi. Kserkses, kabul salonunun kuzeyine bütün halkların kapısını da inşa ettirmişti. Batı yönünde, bir çift koca boğa tarafından korunan kapıyı, doğu tarafında sakallı insan şeklindeki boğa figürleri koruyordu. Ön kapıda, kente girişi sağlayan çift trabzanlı görkemli merdivenler bulunuyordu.
Kserkses, bu sarayın yaklaşık iki katı büyüklüğünde, Kserkses sarayı olarak bilinen ikinci bir saray daha inşa ettirmişti. Kserkses’in oğlu I. Artakserkses, daha sonraları kendi sarayını ve Apadana’dan sonra ikinci büyüklükteki, heybetli ve ihtişamlı yüz sütun salonunu yaptırdı. Pers İmparatorluğu’nun başkenti Persepolis, büyük bir olasılıkla İ.Ö. 450 yılında tamamlanmıştı.