Petra Antik Kenti nerededir?

Petra antik kenti dünyada görülmesi gereken yerler listesim ön sıralarda yer almaktadır. Ürdün’ün en önemli turistik bölgelerinden biridir. Petra antik kenti, Akabe Körfezi ile Ölüdeniz arasındaki bölgede, M.Ö. 5. yüzyılda Nebatiler tarafından kurulmuş olan bir kenttir. Petra Antik Kenti Arabistan Yarımadasında, Ürdün toprakları içerisinde, güney Ürdün’de Wadi Musa kenti dışında bulunmaktadır. Peta antik kenti Ürdün’ün başkenti Amman’a 246 km uzaklıkta olup Akabe Körfezine ve şehrine 128 km uzaklıkta bulunur.
petra
Petra Roma İmparatorluğu tarafından M.S. 106 yılında işgal edilene kadar Nebatiler’e başkentlik yapmaya devam etmiştir. Petra antik kenti M.S. 400 yıllarından sonra depremler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle gözden düşüp unutulmuştur. Bu durum 1812 yılında İsviçreli gezgin Johann Burckhardt tarafından tekrar bulunana kadar devam etmiştir.

Putperestlikleri ile bilinen Nebatiler burada tanrıları için dev tapınaklar inşa etmişlerdi. Bir efsaneye göre Petra’nın Ürdün’deki yaygın kanı Kuran-ı Kerim’de yok edildiği bildirilen Semud’un yurdu olduğudur. Hz. Hud’un gösterdiği yola uymayan Ad kavminin helak olmasından sonra bölgeye yerleşen Semud kavmi zaman içinde bozulur. Petra’da yaşayan yaklaşık 10 bin kişilik Semud kavmi, Ad kavminin İrem yurdu gibi bir fırtınayla helak olmamak için evlerini kayalara oymuşlardı. Hz. Salih onları putperestlikten çıkmaya ve dine davet etmiştir. Kutsal kitapta da anlatıldığı şekliyle Semudlular, “Sen de bizim gibi bir insansın, eğer doğru isen bize bir mucize göster” derler. Mucize olarak gözlerinin önünde kayadan bir deve yaratılır. Ancak onlar yine de azgınlıklarından vazgeçmeyip deveyi kesip yerler. İnananlar şehri terk eder ve geride kalanların ilk gün yüzleri sararır, ikinci gün kızarır, üçüncü gün ise kapkara olurlar. Sonunda korkunç bir ses ile Semud kavmi helak olur.

Petra antik kenti UNESCO tarafından 6 Aralık 1985 tarihinde “Dünya Kültürel Mirası” listesine dâhil edilmiş ve 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilmiştir. Antik kentin en parlak döneminde yaklaşık 20 – 30 bin kişinin şehirde yaşadığı tahmin edilmektedir. Arkeolojik kazılarda Üst Paleolitik döneme (MÖ 10.000) ait kaya sığınağı bulunmuştur. Petra antik kentinde ilk yerleşimlerin günümüzden yaklaşık olarak 9000 yıl önceye MÖ 7000’li yıllara dayandığı sanılmaktadır. Burada yapılmış olan kazılarda 9000 yıllık Neolitik köyü kalıntıları bulunmuştur.

Yunanca “taş” anlamına gelen Petra modern dünyada kalan en görkemli antik kenttir. Ürdün’e gidenlerin büyük bir çoğunluğu Petra Antik Kentini görmek için gidiyor. Petra antik kenti kızıl, pembe ve turuncu renkli, sağlam, kumtaşı kayalara oyulmuş kaya tapınakları, mezarları ve binaları ile muhteşem bir görüntüye sahiptir. Petra antik kentinde tiyatro, tapınak, ev gibi çeşitli yapılar kireç taşına oyularak yapılmıştır. el-Khazna ve Roma döneminde yapılan amfitiyatro en bilinen yapılardan biridir.

Yaklaşık 100 kilometrekarelik bir alana yayılan Petra şehrinin bütün vadilerini yürüyerek üç dört günde gezmek mümkündür. Petra Antik Kenti’nin ilk göze çarpan unsuru Obelisk Mezarlarıdır. Yaklaşık 40 adet bu tip mezar vardır. Daha sonra Al Madras adı verilen kutsal alana ulaşılır. Nebati tanrılarından Duşara’ya adakların adandığı bu alan sunaklar ve yazıtlarla dolu bir alnadır. Ardından yaklaşık üç kilometrelik bu kanyon kaya masifinin tektonik hareketler sonucu yarılmasıyla oluşmuş bir koridor görülür. Kayaların yüksekliği zaman zaman 300 metreyi bulmaktadır. Karanlık geçidin sonuna doğru kayalara dantel gibi oyulmuş olan sütunlu dev bir yapı görülür. Hazine olarak bilinen bu yapı, adını korsanların buraya define sakladığını anlatan 19. Yüzyıldaki hikayelerinden almıştır. Burası aslına bir anıt mezardır.

Petra Antik Kenti’nin merkezine doğru mezarların, anıtların sayısı artmaktadır. Antik tiyatroya gelmeden başlayan mezarlık, Tiyatro Nekropolü diye biliniyor. Doğal bir yamaca yaslanmış 8 bin kişilik antik tiyatro tipik bir Yunan eseri gibidir. Antik tiyatrodan sonra sütunlu yol geliyor. Bölgede yaşayan Bedeviler buraya Firavunun Kızının Sarayı adını takmışlardır. Burada Petra’nın Nebati krallarının kaya mezarları yer alıyor. Yolun sonunda ise Al Deir yani Manastır bulunmaktadır. Bu dev yapı Bizans devrinde kilise olarak kullanılmıştır. Daha sonra Petra antik kentinin hayvanların kurban edildiği en kutsal alanına, Adak Meydanı’na ulaşılır.

Petra’da çekilen filmler ve oyunlar
1. Sinbad and the Eye of the Tiger (1977)
2. Terra X – Expedition ins Unbekannte (1984) TV Seri
3. Indiana Jones: Son Macera (1989)
4. Xin A Li Ba Ba (1989) or A Li Ba Ba (1989) (USA: video box title)
5. Mortal Kombat: Annihilation (1997)
6. Çölde Tutku (1997)
7. Son of God (2001) TV Series
8. Mumya Geri Dönüyor, (2001)
9. Spiritual Warriors (2006)
10. Digging for the Truth (2007) TV Series
11. Lady and her slaves
12. Transformers: Revenge of The Fallen (2009)
13. Wolfteam oyunundaki haritalardan biri (PETRA)

Bir Cevap Yazın