Peyzaj mimarlığı nedir?
Son dönemin popüler meslek grupları arasında yer alan peyzaj mimarlığı; doğal kaynakları kültürel çizgiler taşıyacak biçimde kullanarak, sağlıklı ve rahat mekanlar yaratılması için modern çağa uygun yaşam alanlarının planlanmasıdır. Gelişen teknolojiden de sonuna kadar faydalanan ve çağdaş sanat akımlarının da etkisinde olan bir alan olduğu için sürekli değişen peyzaj mimarlığının çalışma alanı oldukça geniştir. Basit bir şekilde tanımlanması pek de mümkün olmayan peyzaj mimarlığının insan kullanımına uygun ve insan için yararlı mekanlar dizayn ederken, çevreye ve özellikle de “kültüre” sahip çıkan bir tutum benimsediği de söylenebilir. Doğal kaynakları insan yararı için kullanırken çevreye zarar vermemeyi de önemseyen peyzaj mimarlığı, biyolojik çevrenin korunması odaklı çalışır. Son derece karmaşık bir yapıya sahip olan besin zincirinin en küçük elemanlarının dahi doğal yaşamına zarar vermeden yaşam alanı tasarlamak ise oldukça zorlu ve son derece detaylı çalışmayı gerektirmektedir.
İnsanlara konfor sağlayacak yapılar ve açık alan tasarımları yaparken aynı zamanda estetik görselliğe de önem veren peyzaj mimarlığı, birçok sanat otoritesine göre sanatsal bir uğraştır. İşin içine görselliğin de girmesi ile tasarım konusunun daha da önem kazandığı peyzaj mimarlığı özellikle 2000’li yılların başlaması ile başta ABD olmak üzere tüm modern dünya ülkelerinde dikkat çeken meslekler arasına girmiştir. İnsan sağlığına zarar vermeyen çevre tasarımları yaparken tamamen bilimsel incelemeler doğrultusunda tasarımlar geliştiren peyzaj mimarları, ekolojik dengenin korunması için de çeşitli projeler üretir. Arazi planlanması ve korunmasına yönelik çalışmaların da yapıldığı peyzaj mimarisinde kent yaşamına dair çözümler üretildiği gibi, kırsal hayatın korunmasına yönelik de çalışmalar yapılır.
İnsanoğlunun yüzyıllardır içinde yaşadığı dünyayı umursamadan yalnızca doğal kaynakları tüketmesi, gelecek nesillerin dünyanın hayranlık uyandırıcı çeşitliliğe sahip doğasından faydalanamamasına neden olmanın eşiğindedir. Bu nedenle doğal çevrenin korunmasını sağlarken aynı zamanda artan insan ihtiyaçlarının da karşılanmasını sağlayan peyzaj mimarlığı geleceğin mesleği olarak da nitelendirilebilir. Dünya üzerindeki canlılığın sürdürülmesine yönelik çalışmaları ile bugünün değil geleceğin planlanmasını sağlayan peyzaj mimarlığı, inşaat olarak tanımlanan yapılardan ziyade doğal çevrenin estetik unsurlar kazanmasını sağlamak için çalışır. Aydınlatmadan güvenliğe, doğal çevrenin korunmasına yönelik önlemlerden enerjinin verimli bir biçimde kullanılmasına kadar oldukça geniş bir çalışma alanına sahip olan peyzaj mimarlığı, estetik faktörlere de özen gösterir. Sosyal bir görev olarak da tanımlanabilen peyzaj mimarlığı, tüm toplumun daha işlevsel, konforlu, güvenli, verimli ve doğal bir çevre içinde yaşamasını sağlamayı amaçlar.